CAZIN

Hiljade posjetilaca uživale u omiljenoj poslastici

Ovo je jedna od najljepših manifestacija u regiji, jer smo već odavno prevazišli okvire kantona, kaže Beganović

Imali priliku besplatno degustirati više od tonu pečenog kestena. S. Japić

S. Japić

22.10.2019

U cazinskoj Mjesnoj zajednici Pećigrad, u prisustvu velikog broja posjetilaca, održana je 19. tradicionalna kestenijada, svojevrsni festival kestena u ovom kraju.

Podbacio urod

Miris pečenog kestena u Pećigradu i ovog se puta daleko širio, a hiljade posjetilaca imale su priliku degustirati poznati pećki kesten. Uporedo s prigodnim obraćanjima i nastupima folklornih i izvornih grupa, posjetioci su imali priliku besplatno degustirati više od tonu pečenog kestena.

Miris se daleko širio. S. Japić

- Ovo je jedna od najljepših manifestacija u regiji, jer smo već odavno prevazišli okvire kantona. Kestenijada je brend ovog kraja, ovo je promocija našeg kestena, odnosno 5.000 hektara naše kestenove šume na ovom području. Ugostili smo više hiljada ljudi iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ove godine urod kestena je znatno podbacio, ali smo ga uspjeli nabaviti na vrijeme i izuzetno je ukusan - rekao je Amir Beganović, predsjednik Organizacionog odbora.

Izvozna sirovina

Poput Mostara, koji je poznat po trešnji, i Gradačca i njegovog Sajma šljive, Cazinska krajina prepoznatljiva je po kestenu, prirodnom resursu od kojeg je mnogo Krajišnika kroz historiju ostvarivalo svoju egzistenciju.

Kesten je značajan kao izvozna sirovina, a mnogi zahvaljujući njemu, znatno poprave svoj kućni budžet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.