BOSANSKA KRUPA Sanacija oronulih obala odvija se planiranom dinamikom

U toku zaštita „Malih ada“

Do sada je urađeno oko 40 posto radova

S. T.
03.11.2019 10:38

Do sada obavljeno oko 40 posto radova

Foto: S. Tulić

Zaštita „Malih ada“, za šta su Agencija za vodno područje rijeke Save i Općina Bosanska Krupa ugovor potpisale s konzorcijem firmi „BC-gradnja“ i „Špic beton“, odvijaju se predviđenom dinamikom.

Radovi na zaštiti “Malih ada”, kompleksa od osam riječnih otoka povezanih drvenim mostovima, podrazumijevaju postavljanje šipova, zasipanje obala prirodnim materijalima, humusiranje i uređenje prilaza rijeci Uni. Trenutno se radi na najvećoj adi na kojoj se nalaze privremeni ugostiteljski objekti, sportski teren i dječije igralište.

- Ade su kao riječni otoci vrlo podložne eroziji. To je prirodan proces na koji se ne može utjecati, ali se mora voditi računa o zaštiti. To upravo sada i činimo. Način na koji se štite ade nekolicini građana je bio nejasan pa su reagirali. Poručujem im ovim putem da se ne brinu, da će se sve uraditi onako kako nalažu i struka i priroda - kazao je načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Do sada je urađeno oko 40 posto radova, a sve bi trebalo biti završeno polovinom narednog mjeseca. Vrijednost ugovora je 198.858 KM i to je u cijelosti osigurala Agencija za vodno područje rijeke Save. 

NA VRH