CAZIN

Uložen milion, potrebno još 200.000 KM

Munara džamije u Pećigradu visoka je 70 metara i najviša je u cijeloj BiH

Svečano otvorenje planirano za 11. april. S. Japić

Piše: S. Japić / Avaz.ba

28.2.2020

U cazinskom džematu Pećigrad završava se gradnja nove džamije, čije je svečano otvorenje planirano za 11. april. Ovaj džemat sa skoro 850 domaćinstava, jedan je od većih u Medžlisu Islamske zajednice Cazin.

Povoljno vrijeme

- Ideja o gradnji nove džemije u Pećigradu stara je od 30 do 40 godina tako da jedan broj inicijatora nije više među živima. Čekalo se neko povoljno vrijeme i prije dvije godine sinovi i unuci tih ljudi, koji nisu dočekali realizaciju svoje ideje, pokrenuli su gradnju ovog vjerskog objekta – rekao je Vahid ef. Ljubijankić, imam džemata Pećigrad.

Ef. Ljubijankić: Realizacija ideje. Avaz


U dosadašnje radove uložen je milion maraka, a pola tog iznosa donirala je kuvajtska agencija “Bejtul zekiat”, dok je druga polovina prikupljena od džematlija kako sa područja Medžlisa IZ Cazin, tako i iz cijelog Bihaćkog muftijstva.

Za potpuni dovršetak bit će neophodno utrošiti još skoro 200.000 maraka.


Stižu donacije

- Ljudi znaju koja je vrijednost gradnje džamije i odazivaju se donacijama tako da gradnja ide veoma dobro. Radove privodimo kraju – dodao je ef. Ljubijankić.

Nova džamija u Pećigradu izgrađena je na lokaciji gdje se nekad nalazio stari mekteb. Munara je visoka 70 metara i najviša je u cijeloj BiH. Ovo je 30. džamija koja je izgrađena na prostoru Medžlisa IZ Cazin nakon proteklog rata.

Postojala potreba

Stara džamija u Pećigradu, koja se nalazi unutar zidina starog Pećkog grada, sagrađena je još za vrijeme osmanske vladavine i do sada je nekoliko puta devastirana i renovirana. Zbog svojih malih dimenzija i dotrajalosti, nije mogla zadovoljiti potrebe džematlija pa se ukazala potreba za gradnjom novog i većeg vjerskog objekta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.