SANSKI MOST

Štede pa ljekari i pacijenti jedu u zajedničkoj menzi

Krivicu adresiraju na Zavod zdravstvenog osiguranja USK

Opća bolnica. Arhiv

Piše: S. T. / Avaz.ba

4.3.2020

Opća bolnica u Sanskom Mostu se već 11 godina, od samog početka svoga rada, suočava s velikim finansijskim poteškoćama. Godišnje nedostaje oko 600.000 KM kako bi podmirila osnovne potrebe.

Uprkos svim poteškoćama, ekonomskim i organizacijskim, u protekloj godini su uspješno poslovali, a usluge sekundarne zdravstvene zaštite pružene su za više od 11.000 pacijenata.

Nemaju regres

Kako bi omogućili normalno poslovanje, zaposlenici bolnice se već godinama odriču dijela primanja koje im pripadaju po kolektivnom ugovoru, tako da je ovo jedina zdravstvena ustanova u Unsko-sanskom kantonu, pa i šire, gdje radnici ne dobivaju naknade za tople obroke i regrese.

- Zaposlenici se hrane u zajedničkoj menzi i jedu istu hranu kao pacijenti. Ovakvu situaciju smo prihvatili kao žrtvu, tako da već godinama funkcioniramo na ovaj način, sve radi ušteda - kaže Mustafa Avdagić, direktor Opće bolnice u Sanskom Mostu.

Prema njegovim riječima, svih proteklih godina nisu se uspjeli izboriti za nedostajuća sredstva, a krivicu adresira na Zavod zdravstvenog osiguranja USK, iz čijeg se budžeta finansira sektor zdravstva u ovom kantonu.


Uspješne operacije

U bolnici navode kako su, uprkos svemu, a ponajprije vlastitim odricanjima, uštedama i transparentnosti, te donacijama uspješno okončali prošlu godinu. Naime, u 2019. godini obavili su više od hiljadu operativnih zahvata i spasili na desetine ljudskih života. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.