CAZIN

Skromno obilježena godišnjica formiranja jedne od prvih brigada u BiH

Svi branioci u BiH zaslužuju veću pažnju i bolji status

Na spomen-obilježju proučena Fatiha. S. Japić

Piše: S. J. / Avaz.ba

14.4.2020

U cazinskom naselju Kovačevići, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju, skromno je obilježena 28. godišnjica formiranja 101. muslimanske krajiške brigade, kasnije 504. lake pješadijske brigade 5. korpusa Armije Republike BiH

Brigada je formirana 9. aprila 1992. godine od dobrovoljaca, istinskih patriota i prva je brigada formirana u tadašnjem bihaćkom okrugu i jedna od prvih brigada u sastavu Armije RBiH. 

Ratnu zastavu komandantu ove brigade Hasi Kovačeviću 16. avgusta 1992. godine uručio je Ramiz Dreković, tadašnji komandant Unsko–sanske operativne grupe. 

Kratko su evocirane uspomene na ratni put brigade. S. Japić

Malobrojnim prisutnima kratko su se obratili i evocirali uspomene na ratni put brigade jedan od njenih komandanata Hase Kovačević i predsjednik Udruženja "101. MKB" Šefik Miskić. 

Evocirajući uspomene na historijsku važnost brigade u odbrani ovog kraja ministar za pitanje boraca u Vladi USK Ermin Zulić i savjetnik gradonačelnika Cazina Jusuf Bajrektarević istaknuli su da svi branioci u BiH zaslužuju veću pažnju i bolji status te da se njihov doprinos u odbrani zemlje, a posebno žrtva koju su za slobodu dali šehidi, nikad ne smije zaboraviti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.