POTVRĐENO

Pozitivna osoba na koronavirus iz karantina u Cazinu odmah izolirana

Iz kantonalnog karantina u Cazinu već su testirane 84 osobe, dok se rezultati poslanih uzoraka preostala 24 građana očekuju sutra

Nermina Ćemalović. Fena

Avaz.ba

15.4.2020

Ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Nermina Ćemalović potvrdila je danas kako je jedna osoba iz kantonalnog karantina u Cazinu pozitivna na koronavirus te da je zbog epidemiološko-zdravstvenih razloga odmah izolirana.

- Prebačena je u izolatorij Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Bihaću, gdje će infektolog dati svoje mišljenje. Osoba je asimptomatska, dakle za sada ne pokazuje nikakve simptome bolesti, zbog čega je i smanjen rizik od eventualnog ugrožavanja ostalih naših građana koji borave u cazinskoj Medresi, odnosno kantonalnom karantinu - izjavila je ministrica Ćemalović.

Štab civilne zaštite USK i Kantonalno ministarstvo zdravstva donijeli su odluku za osposobljavanje izolatorija u Lječilištu Gata kod Bihaća, odnosno prostora u kojem će boraviti pozitivne osobe na koronavirus s blažim ili bez ikakvih simptoma bolesti.

- Ovu ćemo osobu, također, smjestiti u Lječilište Gata, a primarni cilj ovog prostora za izolaciju je da pokušamo rasteretiti Kantonalnu bolnicu, odnosno da asimptomatske i građane s blažim simptomima upućujemo u ovu zdravstvenu ustanovu - dodala je Ćemalović.

Nermina Ćemalović. Fena

Istaknuto je da su 84 osobe iz kantonalnog karantina u Cazinu već testirane, dok se rezultati poslanih uzoraka preostala 24 građana očekuju sutra. 

- Od početka imamo praksu testiranja povratnika iz inozemstva odmah po prijemu u karantin. Od svih do sada testiranih, samo je jedna osoba pozitivna, a s tom praksom nastavljamo i dalje - dodala je ministrica zdravstva USK.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona uputio je i prijedlog Federalnom ministarstvu da karantinski smještaj za bh. državljane iz inozemstva traje 14 dana, nakon čega bi se osoba ponovo testirala i dobila rješenje o obaveznoj kućnoj samoizolaciji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.