ALARMANTNO

Ogromne posljedice po državu i građane: Oni iza sebe ostavljaju samo pustoš

Naložili vatru u kući porodice Pozderac, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH

Uništena planinarska kuća na Plješevici, ostali samo zidovi i garež. E. Trako

Piše: E. Trako

18.5.2020

U posljednje dvije i po godine najveći teret migrantske krize na svojim plećima nose građani Unsko-sanskog kantona. Samo posljednju godinu ilegalni ekonomski migranti su na području ovog kantona počinili čak 205 krivičnih djela! To su zvanični podaci Ministarstva unutrašnjih poslova.  

Ubistva, silovanja, pokušaji ubistva, tuče, teške krađe, pljačke samo je dio onoga s čim se Krajišnici suočavaju posljednjih godina. 


Devastirali kuću

Kako je kazao Mujo Koričić, komesar policije USK, migranti koji najviše čine krivična djela dolaze iz Alžira, Maroka, zatim Pakistana i Afganistana.  

O kakvom odnosu prema domicilnom stanovništvu i imovini Krajišnika se radi, najbolje pokazuje primjer planinarske kuće na Plješevici, koju su migranti uništili. Iako je bila opremljena, a na kraju im ostavljen i ključ da mogu normalno ući, odmoriti se, istuširati, migranti su je na kraju devastirali.  

Reporter "Avaza" jučer je bio u ovoj kući, od koje su samo ostali zidovi i garež. Umjesto u WC šolji, nuždu vrše po podu soba, hodnika...

Migranti pokušavaju prijeći u Hrvatsku. E. Trako

Putem do planinarske kuće podno Plješevice sretali smo manje grupe migranata. Svi oni svjesno idu u ilegalni prelazak državne granice s Hrvatskom.

Jedan od mještana Zavalja, sela kroz koje svakodnevno prođu stotine migranata, Josip Bujanović otkriva nam da su njegovu kuću tri puta provaljivali.

- Da ti meni daš svoju kuću da se u njoj odmorim, ja bih gledao da ti je ostavim u istom stanju, čistu i urednu. Ali oni polomiše, razbiše, na kraju zapale - kaže Bujanović, koji je prije nekoliko godina u rodno Zavalje stigao iz Zagreba.

Kaže da sada, s ljepšim vremenom, očekuje i veći broj migranata.

- Oni su ovu rutu naučili napamet i oni koji uspiju prijeći granicu, javljaju ovima što tek dolaze - pojašnjava Bujanović. 

Vlasnik restorana u Zavalju nam pojašnjava da on migrantima samo dadne vode da se napiju i da im ne dopušta da ulaze u njegovo dvorište.

Polomljena vrata

- Niko od naših ljudi ne bi dolazio u restoran. Tako da im ja ne dam. Prije nekoliko noći jedan migrant je došao na kapiju krvavih nogu. Njemu sam pomogao - kaže vlasnik restorana.  

Na drugoj strani, u Cazinu su migranti prije nekoliko dana upali i u kuću porodice Pozderac, koja je sagrađena 1820. godine, a u kojoj je 5. decembra 1942. boravio Josip Broz Tito. Ova kuća je proglašena nacionalnim spomenikom BiH. 

Polomljena vrata, prozori, podovi. Naposljetku su i u ovoj kući, historijski izuzetno važnoj za BiH, naložili vatru?!

Razvaljena planinarska kuća. E. Trako

I u Velikoj Kladuši planula kuća

U Velikoj Kladuši je prošle sedmice zapaljena i kuća partizanskog komandanta Zuhdije Žalića, koja je bila opremljena kao spomen-soba.  

Još nije utvrđeno jesu li i nju zapalili ilegalni migranti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.