U BOSANSKOJ KRUPI

Sajam meda do 16. avgusta

Izlagači su članovi Udruženja „Lipa“, koje okuplja više 100 pčelara

Fena / Avaz.ba

14.8.2020

Raznovrsna ponuda. Fena

Udruženje pčelara „Lipa“, Općina Bosanska Krupa i JKP "10. juli" danas su otvorili 11. tradicionalni Sajam meda.  Sweden/USAID FARMA II projekt podržao ih je u organizaciji sajma koji se održava u skladu sa svim mjerama za sprečavanje širenja pandemije.

Izlagači na sajmu su članovi Udruženja „Lipa“, koje okuplja više 100 pčelara i podržava njihov rad. Krajem juna, FARMA II projekt podržao je udruženje da obuči i opremi 30 članova kako bi oni diverzifikovali svoju proizvodnju.

- Zahvaljujući podršci Sweden/USAID FARMA II projekta, 30 naših članova povećalo je prinose meda i sada mogu skupljati, obrađivati i pakovati matičnu mliječ, polen, propolis i vosak, koristeći opremu koju je obezbjedio projekt. Pored toga, oni su počeli proizvoditi različite proizvode sa dodatnom vrijednošću miješajući med sa ostalim pčelinjim proizvodima, te ljekovitim biljem i sušenim voćem. Neki od naših članova također su počeli proizvoditi kozmetiku na bazi meda, a svi ti proizvodi promoviraju se na sajmu  - rekao je predsjednik Udruženja „Lipa“ Hajrudin Šabić.

Sajam će trajati do 16. avgusta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.