U BOSANSKOJ KRUPI

Izložba ratnih eksponata

Grupa mladih želi sačuvati tekovine iz odbrambeno-oslobodilačkog rata

E. N.

22.10.2020

Prikupljeni i izloženi zanimljivi eksponati. Avaz

Neformalna grupa mladih koja je u procesu registracije udruženja pod nazivom „511 Bosanska Krupa“ upriličila je povodom godišnjice formiranja 5. korpusa Armije RBiH izložbu ratne opreme i vojnih eksponata iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Fotografije, uniforme boraca, amblemi, značke, pisani tragovi, ostaci oružja i još mnogo toga što je sačuvano iz rata, a što su vrijedni omladinci, s Mustafom Čatakovićem na čelu, prikupljali posljednje dvije godine, predstavljeno je u bosanskokrupskom Domu kulture na 28. godišnjicu formiranja 5. korpusa Armije RBiH.

- Do eksponata smo došli tako što smo tražili od bivših boraca, sugrađana. Svima smo objasnili šta radimo i zbog čega radimo, da će to ostati sačuvano. Neki su nam dali, neki prodali. Onda smo dobivali pozive ljudi iz Cazina, Bužima, Bihaća, koji su također ustupali svoje sačuvane stvari iz rata – kaže Čataković, koji sve izloženo i predstavljeno javnosti pažljivo čuva u svojoj sobi.

Ovi mladi Krupljani okupili su se još 2015. godine s ciljem čuvanja tekovina iz odbrambeno-oslobodilačkog rata. Redovno učestvuju u obilježavanju svih značajnih datuma. Izložba je, kako kažu, njihova prva konkretna aktivnost, čime svoj doprinos društvenoj zajednici žele podići na viši nivo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.