NA LICU MJESTA

Neizvjesna noć za Bišćane: Dežuraju ispred "Bire", ne žele migrante u centru grada

Danas su migranti zapalili kamp "Lipa" nadomak Bihaća, a onda su pokušali ući u grad, ali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nisu to dozvolili

Građani se sami organizirali. N. Ajnadžić

Piše: A. Kapo - N. Ajnadžić

23.12.2020

Građani Bihaća 80. dan stoje ispred kampa "Bira" i ukazuju na problem migranata koji je iz dana u da sve veći. Umjesto da uživaju u toplim domovima, sa termoskama čaja i kafe, promzrli, dežuraju i traže pravdu ispred „Bire“, gdje ih je zatekla i ekipa "Avaza".

Danas su migranti zapalili kamp "Lipa" nadomak Bihaća, a onda su pokušali ući u grad. No, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona nisu to dozvolili.

Građani dežuraju ispred "Bire" - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Danonoćno dežuraju

Sej Ramić, jedan od okupljanjih građana koji danonoćno dežuraju ispred kampa "Bira", kazao nam je da traže svoja prava, mir i sigurnost te da njihova borba traje već tri godine.

- Migranti su počinili 4.000 krivičnih djela, odnosno 70.000 ako se zna da je svaki ilegalni prelazak granice krivično djelo. Skupština grada je potvrdila danas odluku da se migranti ne vraćaju u „Biru“. Mi želimo mir, sigurnost, da nema krivičnih djela, da djeca mogu u školu, želimo da Bihać bude ono što je nekada bio, grad turizma. Poručujemo da Bihać neće biti parking i geto za migrante - kazao je, između ostalog Ramić.


Biščanin Adnan Habibija poručuje da su spremni i poginuti te da će nastaviti dežurati sve dok se ne iznese i posljednji kontejner iz „Bire“, a ima ih skoro 300.

Maćehinski odnos

Habibija: Sada imamo jedinstvo. N. Ajnadžić

- Sada imamo jedinstvo, jer je uz građane stala i lokalna vlast. Ministarstvo civilnih poslova i IOM građane prave budalom. Ne želimo drugima gurati naš problem. Ali ne možemo ga sami iznijeti. Nismo pristali i ne pristajemo na maćehinski odnos da ministar (Selmo Cikotić, op.a.) izjavi da kamp u drugom gradu ne može biti, jer tu živi većinsko bošnjačko stanovništvo. Pa šta smo onda mi, pita se Habibija, dodajući da neće dozvoliti da Bihać bude sabirni centar migranata – kaže Habibija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.