MIZ VELIKA KLADUŠA

Učenica medrese podučila 23 djece učenju Kur'ana

Sretna sam što sam svoj zimski raspust iskoristila na ovakav način i što sam dio skromnog znanja koje posjedujem podijelila s dragom djecom, rekla je Muratović

Nagrađena djeca i mualima s imamima. Avaz

Z. K.

28.1.2021

Učenica u medresi „Reis Džemaludin ef. Čaušević“ u Cazinu Sevda Muratović, uz pomoć imama Osmana ef. Đogića, podučila je 23 djece učenju Kur'ana.

Ponovni susret

Osim što je, kao učenica ove medrese, veoma aktivna, Muratović je i predsjednica Mreže vijeća učenika srednjih škola Unsko-sanskog kantona. 

- Imam je prepoznao moj društveni angažman i ponudio mi da u našem mektebu radim s našom djecom i poučim ih arapskom pismu. Sretna sam što sam svoj zimski raspust iskoristila na ovakav način i što sam dio skromnog znanja koje posjedujem podijelila s veoma dragom djecom, na čemu sam zahvalna mom imamu i mentoru Osmanu ef. Đogiću i našem džematu. Tvoje znanje vrijedi onoliko koliko si spreman da ga s drugima dijeliš – istakla je Muratović.


Muratović presretna zbog uspjeha. Avaz

Ona je s velikim ushićenjem govorila o iskustvima u radu s djecom i veoma uspješno sarađivala s njima i njihovim roditeljima i danas, nakon manje od mjesec, oni su počeli učiti u Kur'anu.

- Vrlo brzo sam s djecom našla zajednički jezik. Olakšavajuća okolnost je da se mi, manje-više, znamo i da smo pristupili ovom vidu nastave s dosta odgovornosti, ali smo imali svoje momente opuštanja, razgovora, šala, uspona i padova. Sve u svemu, sigurna sam da oni, kao i ja, željno iščekuju naše ponovne susrete - poručila je Muratović.

Posjeta mektebu

Povodom završetka sufare i početka učenja u Kur'anu Časnom polaznika mekteba u ovom džematu, muftija bihaćki, hafiz Mehmed ef. Kudić posjetio je ovaj mekteb, pohvalio ideju, trud i zalaganje, kako imama i mualime tako i džemata i Medžlisa.  

On je, uime Muftijstva, nagradio učenike i mualime.

Veliko zadovoljstvo

Glavni imam Medžlisa IZ Velika Kladuša Ismet ef. Mustedanagić iskazao je svoje zadovoljstvo što se u ovom medžlisu svakim danom dešavaju pozitivne stvari i što imami, ne čekajući instrukcije ili neke poticajne mjere, sami promišljaju kako inovirati nastavu u mektebu i kako uključiti raspoložive potencijale u cijeli proces. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.