PRIZNANJA

Povelja Grada Bihaća “26. februar” dodijeljena profesorici Amri Šabić-el-Rejes

Veliko hvala i svim borcima 5. korpusa, koje ne smijemo zaboraviti, jer su oni dali živote i zdravlje za opstanak Bihaća i BiH, rekla Šabić-el-Rejes

Piše: A. Bajramović

1.3.2021

Šabić-el-Rejes: Autorica knjige “Mačka kojoj nikad nisam dala ime”. Avaz

Najviše priznanje Grada Bihaća Povelja “26. februar” ove godine dodijeljeno je Amri Šabić-el-Rejes (El-Rayess), profesorici Univerziteta Kolumbija u Sjedinjenim Američkim Državama i autorici knjige “Mačka kojoj nikad nisam dala ime”.

Obrazuje elitu

Profesorica, koja je veoma aktivna i na planu promocije naše zemlje i u pokušajima da se američka administracija odlučnije posveti rješavanju problema u BiH, nagradu je dobila za istaknuti lični doprinos na unapređenju općih civilizacijskih vrijednosti, doprinos u očuvanju i promoviranju istine i kulture sjećanja na genocid u BiH te postignute rezultate u radu i stvaralaštvu koji su doprinijeli promoviranju grada Bihaća i države BiH u svijetu. Nagradu je preuzeo Amrin brat Dino Šabić.

- Nijedna američka niti svjetska nagrada mi nije značajnija od priznanja mog rodnog Bihaća, grada koji me sazdao u sve što ja danas predstavljam - poručila je profesorica Šabić-el-Rejes.

U poruci vijećnicima i građanima Bihaća ona je spomenula i roditelje Mehmeda i Dilistu Šabić, braću Dinu i rahmetli Amara, nastavnike i sve bez kojih ona danas ne bi bila ime u američkoj književnosti, niti profesorica na Univerzitetu Kolumbija, gdje već više od deceniju obrazuje američku i svjetsku elitu.

Vrijedni zlata

- Veliko hvala i svim borcima 5. korpusa, koje ne smijemo zaboraviti, jer su oni dali svoje živote i zdravlje za opstanak Bihaća i BiH koje danas ne bi bilo bez Krajine i Bihaća. Dan nezavisnosti BiH imao bi sasvim drugačiji značaj da nas svi naši ''zlatni ljiljani'', a za mene su svi borci 5. korpusa vrijedni zlata, nisu spasili od potpunog istrebljenja - naglasila je Šabić-el-Rejes.

Najprodavanija knjiga

Knjiga profesorice porijeklom iz Bihaća, priča o preživljavanju tokom ratne opsade Bihaća, jedna je od najprodavanijih u SAD. Također je i jedna od najboljih istinitih knjiga objavljenih u SAD u 2020. godini, prema izboru Američke asocijacije biblioteka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.