PRNJAVOR

Ekološka katastrofa zbog velikih vrućina i nemara ljudi: Mrtve ribe plutaju ribnjakom

Posljednji put su nahranjene 2019., a mi nemamo sredstava za to, kaže Kitić

Piše: N. Simić

16.7.2021

U okolini se širi nesnosni smrad. N. SIMIĆ

U prnjavorskom preduzeću „Ribnjak“ a. d. stanje je na ivici ekološke katastrofe.

Zbog nesnosnih vrućina i nesavjesnog ponašanja ribokradica, u posljednjih nekoliko sedmica uginula je ogromna količina ribe i zbog toga se u okolini širi nesnosan smrad, a drugim životinjama prijeti zaraza.



Veliki problem

Radnici kažu da su nemoćni da urade bilo šta, a na potezu je nadležna inspekcija, koju su o svemu obavijestili lokalni nadzorni organi.

- Riba se ne hrani, zadnji put je nahranjena 2019. godine, a mi nemamo sredstava da je nahranimo. Zbog suša, vodeni bazeni su se isušili, voda ne protiče u ribnjacima, i ostale su praktično bare u kojima riječne ribe ne mogu da žive - rekao je radnik “Ribnjaka” Mladen Kitić.

Veliki problem su i ribokradice, koji kako radnici navode, redovno i u sve većem broju dolaze na ribnjak kako da je njihov.

– Oni bukvalno ispuštaju vodu iz kanala da bi se bazeni ispraznili i tako lakše uhvatili ribu. Mi ih tjeramo, upozoravamo, zovemo policiju, ali bezuspješno, oni se vraćaju - navodi Kitić.

Zarazne bolesti

Oko pet tona smuđa, tostolobika i šarana uginulo je u bazenima ribnjaka, a pretpostavlja se da će taj broj u narednim danima i narasti.

Više je razloga koji su doveli do ovakvog stanja – od visokih temperatura koje su isušile vodene površine, do začepljenja kanala i cijevi koje navodnjavaju ribnjak.

Posebno je zabrinjavajuće da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zarazne bolesti među životinjama.


Mjesecima bez plaće

Ovaj ribnjak je duže od godinu u stečaju.

Malobrojni radnici još uvijek, koliko mogu, brinu o ovom posrnulom preduzeću, iako mjesecima nisu primili plaću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.