FINANSIJSKA BLOKADA

Upozorenje MUP-a: Ugrožena je sigurnost građana

Ne možemo izlaziti na teren i sav će teret pasti na policijskog komesara i policajce, a stvarna je odgovornost na zastupnicima

Predstavnici sidnikata. Anadolija

E. Ma.

1.2.2022

Sindikat policije i Sindikat policijskih službenika Unsko-sanskog kantona ukazali su na poteškoće s kojima se susreću od danas, zbog finansijske blokade kantona.

- Mi smo trenutno u velikom problemu i dovedeni smo pred zid. Ne možemo dobiti platu za januar niti ostala primanja, a svi mi imamo svoje troškove. Uz to, ne možemo nasuti goriva u službena vozila zbog čega pozivamo skupštinske zastupnike da svoja privatna i službena vozila daju policiji na korištenje kako bismo išli na uviđaj, jer ćemo ostati bez goriva i sva ćemo vozila morati parkirati - kazao je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije Unsko-sanskog kantona.

Zbog neusvajanja Odluke o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona nemoguća je bilo koja finansijska transakcija ili zaduženje zbog čega je rad u MUP-u Unsko-sanskog kantona ograničen, prenosi Anadolu Agency.

Sindikati su pozvali zastupnike da intenzivnije rade na rješavanju ovog problema.

- Sigurnost građana je ugrožena, jer neće biti moguće provesti operativnost policije. Ne možemo izlaziti na teren i sav će teret pasti na policijskog komesara i policajce, a stvarna je odgovornost na zastupnicima. Uz to, imamo svoje obaveze od računa pa dalje. Neki od nas imaju djecu na fakultetima, sad to nećemo moći plaćati - kazao je Osman Abdić, potpredsjednik Sindikata policijskih službenika i predsjednik UO Saveza sindikata policijskih službenika Federacije BiH.

Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, je rekao je da 5. februara ističe registracija za 30 službenih vozila koja od tada neće moći koristiti.

- Vlada je učinila sve što je mogla, ali sada je rješenje u rukama Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja mora usvojiti Odluku o privremenom finansiranju, a sada nas svjesno blokiraju - rekao je Kljajić.

Ukoliko Skupština USK-a do kraja sedmice ne usvoji Odluku o privremenom finansiranju Sindikati policije i Policijskih službenika će donijeti odluku o primjeni restriktivnih mjera kako bi se izborili za svoja, ali i za prava građana Unsko-sanskog kantona, kazali su predstavnici sindikata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.