ZAPADNOHERCEGOVAČKI KANTON

Mostar: Zbog nebrige ZHK, studenti će plaćati punu cijenu smještaja

Studentski centar u Mostaru: Blokirani rad i širenje usluga

Piše: M. HODŽIĆ

10.8.2017

Zbog duga Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) koji je dostigao iznos od 370.000 KM, Upravni odbor Studentskog centra Mostar donio je odluku prema kojoj će, kako ističu, isključivo nebrigom ovog kantona studentima koji dolaze iz ZHK od 1. septembra 2017. godine naplaćivati puni iznos mjesečnog boravka i ishrane od 345 KM. 

Brojni dopisi

Iz Studentskog centra ističu da su blokirani u svom radu i širenju usluga zbog neplaćanja subvencije od ZHK koja već tri do četiri godine stvara velika dugovanja. 

 Napominju da su u posljednjoj akademskoj godini uplatili subvenciju samo za jedan mjesec i tako pokazali veliku nebrigu za svoje studente.

Također navode da ni nakon velikog broja dopisa, molbi, pa i studentske peticije na račun Studentskog centra, nijedna marka mjesecima nije uplaćena od ZHK, iz kojeg imaju najveći broj studenata. 

- Mnogo nam je žao što su studenti i njihove obitelji žrtve ovog problema, ali uprava centra iscrpila je sve komunikacijske kanale, zakonske mjere, pa i dobru volju kako bi naplatili ono što je ovaj kanton dužan svojim studentima. Čak su i sami studenti u svibnju potpisali peticiju sa zahtjevom prema ZHK i tražili svoja prava, međutim, ni tu nije bilo odgovora - kazala je Anita Glibić, portparol Studentskog centra Mostar.

Socijalni status  

Glibić je u ime Centra uputila izvinjenje studentima ovog kantona, posebno studentima sa socijalnim statusom i onima bez jednog ili oba roditelja. 

Glibić ističe da Studentski centar, osim za 500 studenata koji žive u domu, nudi prehranu za još 400 do 500 vanjskih studenata tokom akademske godine, po čemu su jedinstveni u BiH. Istakla je da neće dopustiti nijednom kantonu da naruši kvalitet svim ostalim studentima koji su naporno učili i trudili se kako bi zasluženo dobili mjesto u domu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.