POSUŠJE Uništenje izvršeno metodom niske detonacije

Tim FUCZ-a uklonio i uništio 52. avionsku bombu u posljednjih deset godina

Avaz.ba
27.07.2018 11:27

Foto: Bomba namijenjena za uništavanje žive sile i objekata

Specijalistički osmeročlani tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) 25. jula 2018. godine u Posušju je sigurno uklonio i uništio neeksplodiranu avionsku bombu SD250 njemačkog porijekla, zaostalu iz Drugog svjetskog rata. Radi se o bombi sa 250 kg i 79 kg eksploziva (trotila) koja je namijenjena za uništavanje žive sile i objekata.

Nakon što je pronađena na lokalitetu Studena vrila u blizini rudnika boksita, osigurana je i pripremljena za transport te je, uz pratnju i osiguranje pripadnika Policijske uprave Posušje, transportirana na lokalitet Oluja. 

Nakon izvedenih pripremnih radnji i osiguranja prostora u minimalnom sigurnosnom obuhvatu, na toj lokaciji je i uništena uz podršku Kantonalne uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona, vatrogasne jedinice i Doma zdravlja iz Posušja.

Uništenje ove bombe izvršeno je metodom niske detonacije (deflagracije), odnosno uništenja bombe bez izazivanja detonacije primjenom alata Alford HD Vulcan, čime je maksimalno reduciran rizik od mogućih nuspojava i posljedica, a opasnost po izvršioce zadatka i pripadnike podrške svedena je na najmanju moguću mjeru.

Ovo je 52. neeksplodirana avionska bomba koju su pripadnici FUCZ-a uklonili tokom posljednjih deset godina.

NA VRH