PREMIJERA 19. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu

Na otvaranju MFF-a film „Sestre“ izazvao buru emocija

Priču su snimala djeca iz SAD, Slovenije, Hrvatske i BiH

A.Cokić
23.08.2018 14:25

Foto: A. Cokić

U Širokom Brijegu je sinoć (srijeda) prikazivanjem dokumentarnog filma “Sestre” reditelja Zdenka Jurilja otvoren 19. Mediteran Film Festival (MFF).

MFF je otvorenim proglasio gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Otvaranju MFF-a su prisustvovale i sestre Čuljak Šima i Draženka, koje su prije spašavanja preživjele sedam dana bez hrane i vode u snijegom i ledom okovanoj jami. 

- Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina - poručile su sestre nakon hercegovačke premijere filma. 

Film je prikazan nakon 33 godine 7 mjeseci i 9 dana od događaja, što je potvrdio jedan od spasilaca sestara iz davne 1985. godine.

- Nije stvar u tome što nam se u životu dogodi, već šta mi od života napravimo. Stvar je u načinu na koji mi reagiramo i prihvatimo nešto. Sve je moguće ako ljudi vjeruju. Nas je samo vjera spasila, složno su uglas zaključile ove dvije nevjerovatne sestre.

Život sestara Čuljak

  • Sestre Čuljak
    Sestre Čuljak

Zdenko Jurilj, reditelj filma, rekao je da se ne radi o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja.

- Ovo je naš pogled na život sestara, naš prikaz psihologije tih sedam dana, koje su one provele zatočene u provaliji te zime - rekao je Jurilj.

Sestre Čuljak poručile su da je večer u Širokom Brijegu bila emotivnija od sarajevske premijere.

Kinematografija u Hercegovini 

Tomislav Topić, direktor Festivala, rekao je kako je zbog ovog filma pokazan najveći interes publike.

- Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu SFF-a. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu - rekao je Topić.  

Robert Bubalo, producent Festivala, rekao je da ova priča traje 19 godina i da je Festival napravio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini.

Na otvaranju 19. po redu Festivala prikazan je i film ''Moja sućut'', nastao u radionici MFF škole, koji, kako su istaknuli Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica, donosi ''pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije''. Ove godine su, kako su istakli, napravili veliki korak naprijed.

Priču su snimala djeca iz SAD, Slovenije, Hrvatske i BiH, a projekt filmske radionice je podržala Američka ambasada u BiH.

Takmičarski program

U programu u konkurenciji prve festivalske večeri prikazani su španski dokumentarac ''Borba s bikovima'' reditelja Jaimea Alekosa i film ''Babilon, ljubavi moja'' italijanskog reditelja Pierpaola Verdacchia.

NA VRH