MOSTAR

Radnici "Aluminija" stupaju u štrajk

Saradnja između Vlade FBiH i menadžmenta veoma loša

Bebek: Štrajk će početi u 10 sati. M. S.

M.Smajkić

15.11.2018

Uposlenici "Aluminija" Mostar, njih 900, u srijedu će sljedeće sedmice stupiti u štrajk upozorenja. Odlučeno je to nakon današnje vanredne sjednice Skupštine Nezavisnog sindikata ovog preduzeća. 

Kako je rekao Pero Bebek, predsjednik Skupštine, štrajk će početi u 10 sati, a sve do petka obustavljat će rad dnevno po jedan sat. Brojni su razlozi, rekao je on, za pokretanje štrajka. Opstanak Društva je na prvom mjestu, jer je, kako je naveo, ovo trenutno najteža situacija od kraja rata za "Aluminij".

- Doprinosi nam nisu uplaćeni devet mjeseci, ne možemo ovjeriti knjižice ni na jedan dan, a trenutno se ne poštuje sporazum s mendžmentom u vezi s isplatom plaća s kreditnim obavezama. Stoga, pozivamo Upravu i vlasnike na sastanak s nama - rekao je Bebek.

On je ocijenio da je saradnja između Vlade FBiH i menadžmenta veoma loša.

- Veoma smo zabrinuti za budućnost firme, struja se, praktično, kupuje samo na jedan dan, a ako ne dođe do pomaka, spremni smo i na generalni štrajk - ustvrdio je on.

Rekao je i da je, trenutno, jedna manja grupa radnika obustavila rad te da s njima u vezi s tom situacijom pregovara predsjednik Sindikata Romeo Biokšić.

Najavili su i protest u gradu sljedećih dana kako bi skrenuli pažnju javnosti na njihove probleme.

- Mi smo utopljenici i nemamo vremena - poručio je Bebek.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.