INTERVJU Policijski komesar MUP-a ZDK

Semir Šut za "Avaz": Odlučno ćemo se suprotstaviti najvećim kriminalcima!

U novom mandatu nastojat ću da maksimalno radimo na profesionalizaciji policijskih službenika, jačanju njihovog integriteta i osposobljavanju s ciljem da pružimo što bolju uslugu građanima i stvorimo siguran ambijent

Dino PAŠALIĆ
03.01.2019 14:52

Semir Šut osvojio je novi mandat na mjestu policijskog komesara, a njegov rad i postignuća u protekle četiri godine rada na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) pozitivno su ocijenili i najviši zvaničnici u BiH.  

U intervjuu za „Dnevni avaz“, komesar Šut govorio je šta će to biti akcent djelovanja u naredne četiri godine mandata, efektu patrola na putu M-17, novom i transparentnom konkursu za policijske službenike, ali i izmjeni Zakona o unutrašnjim poslovima kojim je MUP ZDK dobio budžetsku neovisnost.

Jačanje integriteta

Drugi mandat ste na mjestu komesara, šta će biti fokus Vašeg djelovanja u naredne četiri godine?

- U novom mandatu, kao i prethodnom, nastojat ću da maksimalno radimo na profesionalizaciji policijskih službenika, jačanju njihovog integriteta i osposobljavanju, sve s ciljem da pružimo što bolju uslugu građanima i stvorimo siguran ambijent.

Kakve rezultate je postigao MUP ZDK u protekloj godini?

- Uspjeli smo smanjiti broj krivičnih djela za oko devet posto, što iznosi oko 200 krivičnih djela manje i to nije zanemarljiv broj. Također, stanje javnog reda i mira smo zadržali na zadovoljavajućem nivou.

Mnogima ste primjer dobrog rada, pohvale za Vašu stručnost stizale su od najviših zvaničnika, imponira li Vam to i koliko je to dodatna odgovornost?

- Nama su pohvale zadovoljstvo, ali ih doživljavamo i kao jačanje naše odgovornosti. Svaka pohvala prouzrokuje još veću odgovornost i izazov da održimo stanje i unaprijedimo ga.

Prvi ste uveli patrole na putu M-17, kao mjeru prevencije, planirate li slične projekte? 

- Patrole koje rade u kombinaciji s tehnikom isključile su subjektivnost, pritužbe za korupciju i nepotrebno zaustavljanje. Imali smo veoma dobar efekt, a od magistralnog puta M-17 koji se zvao „put smrti“, napravili smo siguran put. U daljnjem radu nastavljamo s oduzimanjem i uništenjem vozila. Ova mjera, također, je dala odličan efekt. Novčane kazne i mjere zabrane upravljanja, kod bezobraznih vozača nemaju efekt. Samo trajno uništenje daje efekt!

Šta će biti akcent policije u 2019.?

- Obuka naših policijskih službenika u novom centru. Od 15. maja do danas kroz centar je obuku prošlo više od 650 policijskih službenika.

Sve češći su napadi na policijske službenike, takvih situacija bilo je i u Zenici?

- Pravo na javno okupljanje i demonstracije je nesporno i dato je Ustavom. Međutim, to nije pravo da se bezobzirno napadaju policijski službenici. Mi ćemo se svakom napadu odlučno suprotstaviti, ma kako to izgledalo. Mi ćemo se odlučno suprotstaviti najvećim kriminalcima, ako treba, uz upotrebu sredstava sile.

Prijem policajaca

Nedostaje li policijskih službenika i može li se očekivati uskoro novi konkurs?

- U ovom momentu nam nedostaje oko 170 policijskih službenica. Mi smo dobili saglasnost Vlade i pripremamo konkurs za prijem oko 115 policijskih službenika. Nabavili smo deset novih vozila koja će doprinijeti kvalitetnijem radu.

Operativna samostalnost

Nedavno je usvojena izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima kojim ste kao komesar dobili nezavisnost, odnosno svoj budžet. Šta to znači u praksi?

- Mi do sada nismo imali problema oko nabavke opreme, niti isplate plaća i drugih primanja. Međutim, ovdje je prednost da brže odredimo prioritete i nabavimo potrebnu opremu. Ona će ubuduće pojačati i operativnu samostalnost.

Dispečerski centar u Zenici

Uprava policije ostvaruje odličnu saradnju s međunarodnim zajednicama, koji su projekti najvažniji?

- To su projekti sa ICITAP-om, jer se radi o megaprojektima u mentorskom radu s novim policijskim službenicima, obuke policajaca za kontrolu javnog reda i mira, obuke za prve pomoći, niz projekata na kampanjama protiv korupcije. Također, nastavljamo razvijati projekte među kojima je krim-obavještajni rad i razvijanje Dispečerskog centra u Zenici.

NA VRH