ŠIROKI BRIJEG

20 sjajnih dokumentaraca u konkurenciji za najbolje

Bit će prikazano i sedam ostvarenja u Off programu „Filmski centar Sarajevo“

S lanjskog MFF-a: Slijedi jubilarno izdanje. M. Smajkić

M. SMAJKIĆ

13.8.2019

U Širokom Brijegu će od 21. do 24. avgusta biti održano 20. jubilarno izdanje Mediteran Film Festivala (MFF), koji će i ove godine ponuditi sjajna dokumentarna ostvarenja.

Tako će se u konkurenciji ovogodišnjeg Festivala naći po 10  kratkometražnih i dugometražnih dokumentaraca koje je odabrao selektor Zdravko Mustać.

Izvrsna ostvarenja

Kako su naveli organizatori, riječ je izvrsnim  ostvarenjima od kojih su neka već pobrala nagrade na velikim festivalima regije i svijeta, dok će neki biti prikazani premijerno.

Također, brojni ljubitelji dokumentaraca imat će priliku pogledati remek-djela bh. kinematografije koja su u vremenu u kojem su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Radi se o filmovima koji će biti prikazani u Off programu „Filmski centar Sarajevo“.

Tako će publika imati priliku vidjeti ostvarenja „Kočari iz Kalija“ Milutina Kosovca, „Punta velikog mora“ Vlatka Filipovića i „Čistilište“ Velimira Stojanovića.

Uz ove, bit će prikazani i „Crne bašte“ Petra Ljubojeva, „Pjeskare“ Bakira Tanovića, „Ugljare“ Vefika Hadžismajlovića te „Kasabe“ Mirze Idrizovića.

S obzirom na to da je u toku akcija koju Filmski centar provodi pod nazivom „Sačuvaj filmsko blago BiH“ kako bi se skrenula pažnja na značaj zaštite i digitalizacije filmske građe, MFF se pridružuje ovoj akciji kroz projekciju sedam filmova iz kataloga Filmskog centra.

Počela radionica

Također, jučer je započela i MFF School, multikulturalna filmska radionica koja se održava u okviru ove filmske smotre u Širokom Brijegu. I ove godine radionica, kao i sam festival, podržani su od Ambasade SAD u BiH.

Članovi žirija

Alen Drljević, Alejandro Diaz Kastanjo i Dževdet Tuzlić su članovi žirija koji će odlučiti o najboljem dugom dokumentarcu, dok će u kategoriji kratkometražnih odluke donijeti Vera Robić-Škarica, Sara Fgaier i Marijana Mikulić.

Uz nagrade i priznanja žirija, tradicionalno, najbolje dokumentarce će izabrati i publika.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.