ŠIROKI BRIJEG

Mjesto stoljetne tradicije i jedini izvor pitke vode zagađen fekalijama

Naselje sa 1.300 stanovnika nema vodovodnu, ali ni kanalizacionu mrežu

Stanje bolje, ali voda i dalje nije za piće. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

28.10.2019

Mještani Knešpolja kod Širokog Brijega više od tri mjeseca tragaju za odgovorom o tome kako je došlo do zagađenja fekalijama Vrela Crnašnice, čiju su vodu mahom s izvorišta proveli do svojih kuća i koristili je za piće, ali i navodnjavanje.


Septičke jame

Vrelo Crnašnice je i mjesto ivanjskog hodočašća cijele Hercegovine i stoga ogorčenje mještana još je veće. Upravo zbog višestoljetne tradicije, imaju i razlog više da, kako nam kažu, nadležni riješe ovaj problem.

- To je za nas jedini izvor pitke vode, jer, iako je naše naselje koje ima nešto više od 1.300 stanovnika uz glavnu cestu Mostar - Široki Brijeg, nemamo izgrađenu vodovodnu mrežu. Prvo mikrobiološko ispitivanje rađeno početkom avgusta je pokazalo enormno visoku koncentraciju bakterije ešerihija koli, dok je posljednji početkom ovog mjeseca pokazao nešto bolje stanje, ali, ipak, voda nije za piće - kazao nam je Danko Ćavar, mještanin i član tamošnjeg Eko-udruženja.

Dok, s jedne strane, mještani upiru prstom u industrijsku zonu pored naselja, kao mogućeg krivca zagađenja, s obzirom na to da, kako su nam rekli, 500 uposlenika šest preduzeća koristi u tom dijelu sanitarne čvorove, a kao i samo naselje nemaju izgrađenu kanalizacionu mrežu, s duge iz Gradske uprave Široki Brijeg iznose informaciju da su u Knešpolju i brojne septičke jame.

Ispitati stanje

Stoga, slučaj se, kažu iz Gradske uprave, ne može riješiti preko noći te će u narednim danima, u saradnji s tamošnjim inspekcijskim organima, ispitati stanje na terenu, a naglašavaju i da su započeli s izgradnjom lokalnog vodovoda.


Dezinfekcija čatrnja

Mještani se sami trenutno snalaze za pitku vodu koju dovoze cisternama. Iz Gradske uprave poručuju da im se svi koji to žele mogu javiti kako bi nadležne službe izvršile dezinfekciju vode u čatrnjama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.