KLASTER ČITLUK

Koronavirusom zaražen policajac iz Širokog Brijega koji radi u PU Posušje

Poduzete su sve mjere dezinfekcije prostorija PU Posušje u kojima je zaraženi boravio

Zaražen policajac. Ilustracija

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

2.4.2020

Iz Kriznog štaba Zapadnohercegovačkog kantona saopćili su da su dobili potvrdu pojave prvog slučaja koronavirusa u MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona. 

Riječ je o policijskom službeniku koji živi u Širokom Brijegu, a radi u Policijskoj upravi Posušje. Važno je reći, naveli su, kako je zaraženi policajac već sedmicu u samoizolaciji s obzirom na to da je rodbinski vezan za oboljelu osobu iz klastera Čitluk.


Kućna izolacija

- Policijski službenik je u dobrom zdravstvenom stanju, odnosno nema nikakve simptome zaraze te će i dalje ostati u kućnoj izolaciji, odakle će redovno komunicirati s ljekarima - kazao je ministar unutrašnjih poslova ZHK David Grbavac.

Budući da je zaraženi radio u Policijskoj upravi Posušje, svi oni koji su 25. marta (njegov posljednji radni dan) radili s njim u smjeni, odmah su poslani u kućnu izolaciju te će brigu nad njima preuzeti epidemiološka služba.  

- Moram naglasiti kako nema mjesta za paniku s obzirom na to da je zaraženi policijski službenik bio u obavezi poslove posljednjih dana obavljati noseći zaštitnu opremu koja je propisana, čime je mogućnost prenošenja virusa svedena na minimum - naglasio je Grbavac.


Široki Brijeg. Avaz

Netačni podaci

Poduzete su sve mjere dezinfekcije prostorija PU Posušje u kojima je zaraženi boravio. Inače, pored policijskog službenika kod kojeg je potvrđena zaraza koronavirusom, još je jedan policijski službenik trenutno u samoizolaciji, dok su jednom te mjere istekle te se vratio na posao. U kućnoj izolaciji je odranije i jedan namještenik iz PU Posušje. 

Iz Kriznog štaba su kazali i da su poslali netačne podatke o novozaraženima u Posušju.  

- Danas nema novozaraženih u Posušju - naveli su iz Kriznog štaba ZHK.

Podsjetili su da je sedam novih slučajeva, šest u Širokom Brijegu te jedna osoba u Grudama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.