MAGLAJ Spomen-park bit će trajni podsjetnik na 57 ubijene djece

U toku realizacija projekta "Velika kuća"

N. BRADARIĆ
09.05.2016 09:35

Udruženje civilnih žrtava rata Maglaj bilo je glavni inicijator gradnje spomen-parka u znak sjećanja na 57 ubijene djece ovog grada u godinama agresije. 

Upisana imena

Spomen-park, čija je gradnja počela u februaru, dio je projekta “Velika kuća”. Vrijednost projekta je skoro 100.000 KM, a gradnju parka pomogli su građani, privrednici, lokalne i kantonalne vlasti. Spomen-park neće biti standardno dječije igralište, jer će tu biti i tereni za odbojku i košarku, a bit će namijenjen svim uzrastima, uključujući i djecu sa posebnim potrebama. 

Posebno obilježje ovog spomen-parka bit će kamen na kojem će biti ispisana imena ubijene djece. Izvođač radova je “DKM gradnja”.

jasmin-insanic4

Insanić: Ispoštovati rokove 

- Imali smo probleme finansijske prirode, trenutno nedostaje skoro 20.000 KM za završetak cijelog projekta. Općina Maglaj je iz budžeta pomogla realizaciju projekta sa 10.000 KM. Građevinski radovi uveliko traju pa vjerujem da će svi rokovi biti ispoštovani - rekao nam je Jasmin Insanić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja civilnih žrtava rata Maglaj.

Za igru i zabavu

Kako je Insanić naglasio, spomen-park bit će od velikog značaja za cijeli grad.

- Djeca predškolskog i školskog uzrasta, kao i djeca sa posebnim potrebama, dobit će prostor za druženje, igru i zabavu kakav nikada nisu imali u gradu - dodao je Insanić.

Podrška Begovića

Na adresu predsjednika Saveza civilnih žrtava rata Zeničko-dobojskog kantona Miralema Malkića stiglo je pismo iz Fondacije “Asmir Begović”, u kojem se navodi da će se i Fondacija priključiti realizaciji projekta. 

NA VRH