ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Želja zeničkih vatrogasaca za spašavanjem uvijek nadjača strah

Posao ne bi mijenjali ni za jedan drugi

D. PAŠALIĆ

11.5.2016

Iako imaju rizičan posao i gotovo svakodnevno su izloženi opasnosti, humanost i želja za spašavanjem kod vatrogasaca uvijek nadjačaju strah. U to se uvjerila i ekipa "Avaza" prilikom posjete Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici (PVJ) Zenica, gdje nas je dočekao komandant Enes Zec. 

Dovoljno vozila 

- Vatrogasci su spremni za intervenciju tek kada pregledaju sva vozila i tehniku. U pola noći moraju znati gdje se nalazi oprema u vozilu, to je abeceda u vatrogastvu. Postoji niz rizičnih situacija, kada ne znamo šta nas očekuje. Naprimjer, požari u stanovima, kada vatrogasac ne zna nalazi li se unutra plinska boca - ispričao nam je Zec.

U brigadi ističu da se 2004. godine, kada su iz preduzeća prešli pod okrilje Grada Zenice, situacija značajno poboljšala. 

enes-zec4

 Zec: Rizične situacije

Jednu smjenu čini 12 do 13 vatrogasaca koje komandir raspoređuje za određene intervencije. U prvu navalu koja ide na zahtjevnije intervencije, poput požara u stanovima i saobraćajnih udesa, raspoređuju se iskusniji vatrogasci. 

Nerijetko su primorani spašavati ljude i preko balkona, ali i izvlačiti životinje iz rijeka ili skidati ih s drveća. U odnosu na broj zaposlenih, u brigadi ističu da imaju dovoljno vozila i opreme. 

enver-costovic4

Čostović: Opet bih obukao istu uniformu 

Zamjenik komandira voda Enver Čostović već 27 godina radi kao vatrogasac.

- Kroz dosadašnji rad pomogao sam i spašavao mnoge živote, često riskirajući vlastiti. I pored svega što sam prošao, opet bih obukao istu uniformu - rekao nam je Čostović.

Spreman intervenirati

Prilikom posjete zatekli smo i Mustafu Kulačića, koji je penzionisani vatrogasac već 13 godina, ali svakodnevno obilazi bivše kolege.

- Sada bih bio spreman poći na intervenciju. Kao vatrogasac sam radio 40 godina i opet bih izabrao ovaj posao - dodao je Kulačić.

Kada nema posla, fizički se spremaju 

Iako mnogi smatraju da vatrogasci uživaju kada nema intervencija, za njih nema predaha.

- Tada obnavljaju teoriju i fizičku spremnost. Riječ je o 145 časova fizičke spreme iz različitih oblasti - pojasnio je Zec.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.