ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MAGLAJ Podižu šatorsko naselje dok ne dobiju obećani novac

Nakon neuspjelih protesta ispred Općine

N. BRADARIĆ

25.5.2016

Iako nisu zadovoljni rezultatima sastanka Upravnog odbora Federalnog fonda za pomoć postradalim područjima od prirodne nesreće, jer bi im sredstva za končano stambeno zbrinjavanje trebala biti isplaćena tek krajem ljeta, mještani Alića, Bradića i Novog Šehera, čije su kuće prije više od dvije godine uništene u klizištima, prekinuli su protestna okupljanja ispred zgrade Općine Maglaj.

Jedino rješenje

Novi način borbe za prava i skretanje pažnje nadležnih i javnosti bit će podizanje šatorskog naselja. Ovim činom žele izbjeći i određene zakonske posljedice, jer su u dva navrata potpuno blokirali zgradu Općine.

husein-alic

Alić: Malo volje

- Devedeset dana, koliko moramo čekati da bismo dobili obećani novac, je mnogo. Mi ni tome više ne vjerujemo. Odustajemo i od blokade Općine, nećemo više praviti probleme. Podižemo šatorsko naselje u kojem ćemo biti dok nas ne isplate. Mi drugog rješenja nemamo – kaže Salim Rahmanović.  

Husein Alić tvrdi da nema ugroženijih porodica od ovih 17 u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

- Mi tražimo da budemo prioritet. Ide vrijeme godišnjih odmora, ljudi odoše, čini mi se da ni treću zimu nećemo dočekati u novim kućama. Sa malo volje i humanosti, naša agonija mogla bi se riješiti - dodaje Alić. 

mehmedalija-colic

Čolić: Riješiti problem

Mehmedalija Čolić naglašava da će “beskućnici” od općinskih vlasti tražiti da upute zahtjev Vladi Federacije BiH da se njihov problem riješi i prije predviđenih 90 dana. 

Neka pozajme 

- Neka naprave telefonsku sjednicu Vlade, neka pozajme, kakva je to država ako nema 425.000 KM rezervnih sredstva, koliko treba da nas isplate. Mogu nas izvući iz ove agonije, ali izgleda, neće - dodaje Čolić.

Odluka na Upravnom odboru

Kako nam je rekla Belma Kršo, PR Federalnog fonda, na sjednici Upravnog odbora razmatran je i problem 17 porodica sa maglajske općine, koje imaju potpisane ugovore, ali im još nije isplaćen cjelokupan iznos.

salim-rahmanovic

Rahmanović: Dugo čekati

- Još nije pronađen izvor iz kojeg bi se trebala isplatiti sredstva. O tome će odlučivati Upravni odbor, na čelu se premijerom Vlade Federacije i predsjednikom Upravnog odbora Fadilom Novalićem. Kako se očekuje, do kraja ljeta trebali bi dobiti po 25.000 KM za gradnju novih kuća - dodala je Kršo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.