ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

VISOKO Na listi uskoro i staro mezarje oko džamije u Goduši

Na području općine šest nacionalnih spomenika

N. SMAJOVIĆ

26.5.2016

Visoko je jedna od rijetkih bh. općina koja na svom području ima šest nacionalnih spomenika, dok bi uskoro još jedan lokalitet trebao biti uvršten na ovu listu. 

Bez ingerencija

Na području Visokog nalazi se i jedno od najbitnijih mjesta za državnost BiH, Crkva u Milima, krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva. Stanje u kojem se nalaze ova mjesta, njihovo održavanje, kao i buduća uređenja bili su povod i za posjetu Zavičajnom muzeju Visoko, jedinoj registriranoj javnoj instituciji za zaštitu kulturno-historijske baštine na području općine.

Kao institucija nema ingerencije za upravljanje spomenicima i kulturno–historijskim naslijeđem, a inicijativa za prenošenje nadležnosti traje godinama. 

– Naša trenutna funkcija je nadgledanje i skretanje pažnje na određene probleme, a kada bismo dobili dozvolu, mogli bismo direktno poduzimati zakonske mjere za zaštitu, saniranje i obnavljanje kulturno–historijskog naslijeđa i spomenika – kaže kustosica Mubera Pulo.

Na području općine nalazi se šest nacionalnih spomenika: Crkva bosanskih kraljeva u Milima, Srednjovjekovni grad Visoki, Arheološko područje Okolište i Radinovići, kao i Crkva svetog Prokopija, Franjevački samostan svetog Bonaventure i Tabhanska džamija, a uskoro bi na listu trebalo biti uvršteno i staro mezarje oko džamije u Goduši.

mubera-pulo4

Pulo: Skretanje pažnje

– Područje Mili je djelimično konzervirano, a najveći problem predstavljaju pruga i cesta koje prolaze direktno preko ostataka crkve. Riječ je o jednom od najznačajnijih nacionalnih spomenika, a u planu je da u budućnosti kompletno ovo područje uredimo u jednu cjelinu, za što već postoji i gotov projekt Zavoda za zaštitu spomenika Federacije. Određeni pomaci su napravljeni i na lokaciji Starog grada Visoki – kaže Pulo. 

Čekanje rezultata

Radovi na nalazištu u Okolištu su završeni i sada se čekaju rezultati obrađenog arheološkog materijala. Ovo neolitsko naselje kompletno se nalazi pod zemljom, a istraživanja su radili naši i njemački stručnjaci. 

Potrebna obnova crkve

Zavičajni muzej je u kontaktu i s vjerskim zajednicama, Tabhanska džamija je potpuno obnovljena, Franjevački samostan se, također, nalazi u dobrom stanju, dok je Crkvi svetog Prokopija, pravoslavnom hramu u Visokom, potrebna hitna obnova i zaštita. 

crkva-prokopija

Crkva svetog Prokopija

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.