ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA Srednjoškolci poručili ''Već 5 godina želimo znati kada je će ovaj ŠiT stati!?“

Performans na gradskom trgu

D. Pa.

30.5.2016

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je više od 100 srednjoškolaca  poručilo da odlaze. Naime, Mreža Vijeća učenika ZDK već pet godina u okviru kampanje ''Šuti i trpi – ŠiT'' realizuje završne aktivnosti kako bi ukazali na loš obrazovni sistem, neprosperitetnost mladih u našoj državi i opću situaciju.

Simbolično u 11.55 sati, na gradskom trgu, učenici su priredili performans gdje su uzvikivali da odlaze, što predstavlja odlazak iz Bosne i Hercegovine. Sa sobom su nosili transparente na kojima je pisalo: ''Već 5 godina želimo znati kada je će ovaj ŠiT stati!?'' ; ''Lijep dan za otići iz zemlje?''; ''Odlazimo!'' ...  Nakon toga svi zajedno su održali minutu šutnje za one koji su otišli i one koji će otići ako vlasti viših nivoa nešto ne poduzmu.

- Ovom kampanjom mi želimo skrenuti pažnju na mlade u našoj državi. Performas kakav ste danas vidjeli u Zenici realizuje se u svim dijelovima BiH, a na današnji dan srednjoškolci ZDK su poručili da odlaze. Naš cilj nije samo nijemo posmatrati šta se dešava u okruženju, već na to želimo i uticati. Iz takvih razloga i priređujemo ove skupove. Na veliku žalost, svjesni smo činjenice da mladi u enormnom broju napuštaju BiH, te da zbog toga imamo situaciju ''odliva mozgova''. Nadamo se da će se ta situacija promijeniti i mi ćemo kao srednjoškolci, kao već sada odrasli ljudi u tome učestvovati, jer mi više nismo budućnost nego smo sadašnjost – kazala je Ajša Luković, predsjednica mreVUK-a ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.