ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA Kampanja u organizaciji Mreže Vijeća učenika

Mladi poručili da žele otići iz BiH!

Autor:D. PAŠALIĆ

1.6.2016

Na glavnom gradskom trgu u Zenici jučer je više od 100 srednjoškolaca poručilo da odlazi. Radi se o petogodišnjoj kampanji "Šuti i trpi – ŠiT", koju provodi Mreža Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). 

Opća situacija

Kako su kazali, ovim aktivnostima žele ukazati na loš obrazovni sistem, neprosperitetnost mladih u državi i opću situaciju.  

- Želimo skrenuti pažnju na mlade u našoj državi. Naš cilj nije samo da nijemo posmatramo šta se dešava u okruženju, već na to želimo i utjecati. Zbog takvih razloga i priređujemo ove skupove - kazala je Ajša Luković, predsjednica MreVUK-a ZDK.

Tako su srednjoškolci simbolično pet do dvanaest priredili performans, uzvikujući da odlaze iz BiH. Sa sobom su nosili transparente na kojima su stajale poruke “Već 5 godina želimo znati kada će ovaj ŠiT stati”, “Lijep dan za otići iz zemlje?”, “Odlazimo!”... 

Odliv mozgova

- Performans kakav ste vidjeli u Zenici, realizira se u svim dijelovima BiH, a na današnji dan srednjoškolci u ZDK poručili su da odlaze. Na veliku žalost, svjesni smo činjenice da mladi u enormnom broju napuštaju BiH te da zbog toga imamo situaciju "odliva mozgova" - ističe Luković.

Potom su održali minutu šutnje za sve one koji su otišli i za one koji će otići ukoliko vlasti s viših nivoa ne poduzmu nešto. Iako je situacija, kako su organizatori ocijenili, sve lošija, još nisu izgubili optimizam i želju da se bore za bolje sutra.

ajsa-5

Luković: Skrenuti pažnju

- Nadamo se da će se ta situacija promijeniti i mi ćemo, kao srednjoškolci, ali i kao sada već odrasli ljudi, učestvovati u tome, jer mi više nismo budućnost nego smo sadašnjost - poručila je Luković.

Građani podijeljeni

Iako nastoje skrenuti pažnju i dobiti podršku sugrađana, reakcije prolaznika tokom jučerašnjeg performansa bile su različite.

- Jedni nas podržavaju zbog naše srdačne borbe, daju nam vjetar u leđa da ne odustajemo, dok drugi smatraju da je sve uzalud - ističe Luković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.