ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZDK Pojačan inspekcijski nadzor pravnih i fizičkih lica koja obavljaju djelatnost trgovine, obrta i ugostiteljstva

Od 8. do 12. juna

D. Pa.

1.6.2016

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove obavještava javnost da će u periodu od 8. do 12. juna na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) biti izvršen pojačan inspekcijski nadzor pravnih i fizičkih lica koja obavljaju djelatnost trgovine, obrta i ugostiteljstva.

Inspekcijski nadzor nad provođenjem propisa iz navedenih oblasti vršit će nadležni federalni inspektori, u mješovitim timovima sa kantonalnim inspektorima rada za oblast radnih odnosa, koji će izvršiti inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona o radu.

- Cilj provođenja pojačanog inspekcijskog nadzora je povećanje discipline u primjeni propisa iz oblasti rada, trgovine, obrta i ugostiteljstva, spriječavanja rada bez odobrenja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapošljavanje neprijavljenih radnika - poručili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Dodaju kako pozivaju subjekte nadzora da svoje poslovanje usklade sa zakonom, kako inspekcijski organi ne bi poduzimali prekršajne mjere, te da inspektorima omoguće nesmetano vršenje inspekcijskog nadzora i pruže potrebnu saradnju.

- Svako onemogućavanje inspektora u vršenju inspekcijskog nadzora predstavlja prekršaj ili krivično djelo. Pozivamo građane da Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove prijave uočene nezakonitosti putem telefona 032 460 810 i 032 460 813 ili putem e-maila [email protected] - ističu iz Kantonalne uprava za inspekcijske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.