ZENICA Penzioneri krate vrijeme ribolovom

Sunčano vrijeme na Bulevaru okupi brojne građane

D. PAŠALIĆ

Penzioneri, nakon što prestanu raditi, nastoje ispuniti dane nečim kreativnim. Dok jedni tvrde da po odlasku u penziju imaju više obaveza nego dok su bili u radnom odnosu, više je onih koji se suočavaju s dosadom.

Tako se penzioneri u Zenici odlučuju na razne aktivnosti, kojima krate penzionerske dane.

Ispune Bulevar

Sunčano vrijeme i ugodne temperature posljednjih dana idealni su za ribolov pa se uz korito rijeke Bosne na Bulevaru okupe mnogi koji uživaju u ovom sportu.

Jedan od njih je i Ivan Vidačković (69), koji se ribolovom aktivno bavi još od malih nogu. Kako kaže, kad god ima slobodnog vremena, “ide u ribe”, jer mu je to najveće zadovoljstvo.

- Srce mi zaigra kad ribu upecam. Iako mi nije toliko bitno hoću li nešto upecati, svakako je zadovoljstvo veće ako plovak potone - kaže Vidačković.

ivan-vidackovic

Vidačković: Peca od malih nogu

Osim na Bulevaru, u Zenici se, kako nam govore ribari, najčešće peca na Kanalu i Adi, ali i na brani do Vranduka, a znaju ići i u Bilješevo prema Kaknju.

Već 40 godina ribolovom se bavi i Hajrudin Čomaga (70), kojem, otkako je u penziji, pecanje i druženje sa sugrađanima pomogne da dane ispuni kreativno.

Imaju dozvole

- Na vodi sam od petnaeste godine. Ribolov mi dobro dođe da upotpunim slobodno vrijeme. Najčešće se kod nas ulove klen, mren, sapača i škobalj - kaže Čomaga.

Svi imaju dozvole za pecanje, a nešto iskusniji ribari odlaze prema Savi tako da ne smetaju jedni drugima.

Više je krivolovaca

U Zenici je registriran 341 ribar, a u Zeničko-dobojskom kantonu postoji 1.965 članova. Podaci su to kojima raspolaže Udruženje “Bistro”, član Sportskoribolovnog saveza FBiH.

- Situacija se, u skladu s novim Zakonom o ribarstvu i visokim cijenama dozvola, malo pogoršala - kazao je Adnan Doglod, sekretar Udruženja, dodavši kako u Zenici postoji više krivolovaca nego registriranih ribara.

NA VRH

Podijeli članak na