ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA Penzioneri krate vrijeme ribolovom

Sunčano vrijeme na Bulevaru okupi brojne građane

D. PAŠALIĆ

6.6.2016

Penzioneri, nakon što prestanu raditi, nastoje ispuniti dane nečim kreativnim. Dok jedni tvrde da po odlasku u penziju imaju više obaveza nego dok su bili u radnom odnosu, više je onih koji se suočavaju s dosadom.

Tako se penzioneri u Zenici odlučuju na razne aktivnosti, kojima krate penzionerske dane.

Ispune Bulevar

Sunčano vrijeme i ugodne temperature posljednjih dana idealni su za ribolov pa se uz korito rijeke Bosne na Bulevaru okupe mnogi koji uživaju u ovom sportu.

Jedan od njih je i Ivan Vidačković (69), koji se ribolovom aktivno bavi još od malih nogu. Kako kaže, kad god ima slobodnog vremena, “ide u ribe”, jer mu je to najveće zadovoljstvo.

- Srce mi zaigra kad ribu upecam. Iako mi nije toliko bitno hoću li nešto upecati, svakako je zadovoljstvo veće ako plovak potone - kaže Vidačković.

ivan-vidackovic

Vidačković: Peca od malih nogu

Osim na Bulevaru, u Zenici se, kako nam govore ribari, najčešće peca na Kanalu i Adi, ali i na brani do Vranduka, a znaju ići i u Bilješevo prema Kaknju.

Već 40 godina ribolovom se bavi i Hajrudin Čomaga (70), kojem, otkako je u penziji, pecanje i druženje sa sugrađanima pomogne da dane ispuni kreativno.

Imaju dozvole

- Na vodi sam od petnaeste godine. Ribolov mi dobro dođe da upotpunim slobodno vrijeme. Najčešće se kod nas ulove klen, mren, sapača i škobalj - kaže Čomaga.

Svi imaju dozvole za pecanje, a nešto iskusniji ribari odlaze prema Savi tako da ne smetaju jedni drugima.

Više je krivolovaca

U Zenici je registriran 341 ribar, a u Zeničko-dobojskom kantonu postoji 1.965 članova. Podaci su to kojima raspolaže Udruženje “Bistro”, član Sportskoribolovnog saveza FBiH.

- Situacija se, u skladu s novim Zakonom o ribarstvu i visokim cijenama dozvola, malo pogoršala - kazao je Adnan Doglod, sekretar Udruženja, dodavši kako u Zenici postoji više krivolovaca nego registriranih ribara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.