ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MAGLAJ Upis prvačića u novu školsku godinu

U OŠ "Novi Šeher" 26 manje đaka nego prošle godine

N. BRADARIĆ

7.6.2016

U maju su okončani upisi u prvi razred školske 2016./2017. godine u svim osnovnim školama na području maglajske općine. I dok je u dvije gradske osnovne škole nešto više upisanih prvačića u odnosu na prošlu školsku godinu, u OŠ „Novi Šeher“ broj upisanih prvačića manji je za čak 26. 

Školovanje u Prvoj OŠ završava 100 učenika, a upisuju se 84 prvačića. Direktor Admir Gračić ističe da su zadovoljni brojem upisanih đaka. 

gracic5

Gračić: Zadovoljni brojem

Dva odjeljenja

- U matičnoj školi upisan je 41 prvačić, dakle, za dva odjeljenja. U područnoj školi Kosova upisana su 22 učenika, u Moševcu 12, u Ravnoj 9 i Jablanici 10. Gledajući opći trend opadanja broja djece u prvim razredima, možemo reći da smo zadovoljni i da se neće remetiti sistem funkcioniranja nastave - ističe Gračić.

I u OŠ „Maglaj“ više je prvačića. Prošle godine ih je bilo 66, a ove 71. Školu završava 77 učenika. 

- U matičnoj školi upisano je 36 učenika, a u područnim 35 učenika, odnosno u Tujnici 3, Liješnici 14, Bočinji i Bradićima po 5, a u Ulišnjaku je upisano 8 učenika. Lagani trend porasta broja prvačića i nas raduje - rekla nam je Amra Ibrahimefendić, pedagoginja.

ibrahimefendic5

Ibrahimefendić: Lagani porast

Hrvatski plan

Školovanje u OŠ „Novi Šeher“ završava 76 učenika, i to njih 20 po hrvatskom nastavnom planu i programu, a 56 po bosanskom. Prošle godine upisano je 56 prvačića, 31 u centralnoj, a 25 u područnoj školi Čobe-Kopice. Samo jedan prvačić nastavu je pohađao po hrvatskom nastavnom planu i programu. U školu je u maju ove godine upisano 30 prvačića. U centralnu školu upisano je 12, a u područnu školu Čobe-Kopice 13 prvačića. 

 

Novi rok u avgustu

Iz škola podsjećaju da je naknadni upisni rok u avgustu, pa postoji mogućnost da broj novoupisanih učenika bude i nešto veći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.