ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

"Preporod" organizirao zajednički iftar za žene

Tradicionalni događaj u Zenici

Autor:D. PAŠALIĆ

15.6.2016

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) "Preporod" iz Zenice i ovog ramazana organizirala je iftar za žene, na kojem je prisustvovalo 60 gošći iz brojnih bh. gradova. Riječ je uglavnom o ženama iz kulturnog, javnog i političkog života.

Prema riječima predsjednice "Preporoda" Amne Sofić, na druženja dolaze i mlađe djevojke, što smatraju posebnim bogatstvom.

- Na ovaj način nastojimo prenijeti bosansku tradiciju, da se otrgnu od zaborava naša narodna slana i slatka jela. Sve žene koje su došle, donijele su po jedno jelo - pojašnjava Sofić.

Iftari za žene uspješno se realiziraju već 16 godina, na kojima je i Merima Bečirović-Hadžimusić iz Zenice. Kako kaže, na ova druženja dolazit će sve dok bude mogla kuhati jer imaju posebnu čar.

- Ovo je idealna prilika da se družimo s nekim ženama koje ne vidimo i po godinu - kazala je Bečirović-Hadžimusić, koja nastoji sačuvati od zaborava posebno dinstane mohune.

Na bogatoj tradicionalnoj trpezi tako su se mogli pronaći šiš-ćevap, burek, sogan dolma, punjeni paradajz, tirit, bamija te slatka jela poput hurmašica, pekmeza, baklave i drugih tradicionalnih poslastica.

Modna revija

U okviru druženja organizirana je modna revija „Hidžab kroz vrijeme", kojom se prikazao kratki historijat hidžaba.

modna-revija-zenica

Predstavljena historija hidžaba

- Riječ je o modnoj reviji „Preporoda" iz Vareša, koji su pokazali kako se hidžab razvijao kroz historiju - pojasnila je Sofić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.