ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

VISOKO: U novi život ispraćeno 29 maturanata iz cijele BiH

Svečanost u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji

N. SMAJOVIĆ

20.6.2016

Devet godina nakon što je Franjevačka klasična gimnazija Visoko ponovo otvorila svoja vrata za sve učenike koji žele pohađati ovu obrazovnu ustanovu, predstavljena je šesta generacija “vanjskih” učenika, koja je završila ovu školu.

Maturska večer

Prigodnom svečanošću u konviktu Franjevačkog samostana sv. Bonaventure obilježen je završetak školske godine za učenike četvrtih razreda, koji su dodjelom diploma i maturskom večeri zvanično završili svoje srednjoškolsko obrazovanje.

zvonko-milicic

Diplome uručio profesor fra Miličić

Veliki broj roditelja i prijatelja maturanata okupio se u krugu visočkog samostana kako bi na dostojan način ispratili ove maturante, a skupu su se tom prilikom obratili prof. fra Zvonko Miličić, direktor Franjevačke klasične gimnazije Visoko, kao i učenik generacije Kristijan Orkić. 

Otvorena vrata

- Franjevačka klasična gimnazija već 116 godina egzistira u Visokom i kroz svoj dugogodišnji rad uvijek je bila otvorena za sve marljive učenike bez obzira na njihovu vjeru i spol. Nakon prekida u radu s, kako ih zovemo, “vanjskim” učenicima, od 2007. godine ponovo smo otvorili vrata za sve učenike i predstavljamo već šestu generaciju tih učenika, koji su došli iz cijele BiH kako bi se školovali baš u našoj, jedinoj klasičnoj gimnaziji u državi - rekao je fra Miličić.

Prema njegovim riječima, ispraćeno je 29 maturanata, koji su, od Posušja pa do Brčkog, došli u Visoko da steknu nova znanja.

Pomoć državi 

- Nadam da će svi završiti dobre studije i pomoći da Bosna i Hercegovina bude još uspješnija država – istaknuo je fra Zvonko Miličić. 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.