ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MAGLAJ Berin Čičkušić pokrenuo portal o nacionalnoj historiji BiH

Projekt mladog historičara

N. Br.

21.6.2016

Historičar iz Maglaja Berin Čičkušić pokrenuo je portal Bosnae.info, koji nudi obilje članaka o nacionalnoj historiji Bosne i Hercegovine, i to od prahistorije do modernog doba. Do sada je portal imao više od 20.000 pregleda, što je iznenadilo i samog Berina, koji je veliki zaljubljenik u historiju, nacionalnu posebno. Voli čitati i proučavati, pa mu je, priča nam, studij historije na Filozofskom fakultetu u Tuzli bio svojevrsni vid relaksacije. 

- Biti historičar za mene znači biti patriota. Smatrao sam da je moja obaveza pokrenuti jedan ovakav projekt. Mogu shvatiti da mnogi ne vole matematiku, ali će naučiti sabirati i oduzimati jer im to treba u životu. Razumijem i kada kažu da ne vole kuhati, ali će naučiti barem nešto jednostavno pripremiti da ne ostanu gladni. Tako je i s historijom. Ne morate je voljeti, ali nešto iz nacionalne historije morate znati - rekao nam je 25-godišnji Čičkušić. 

Tekstove će objavljivati na osnovu naučno-stručne literature koju posjeduje i sve će biti provjereno. 

- Svako će, definitivno, naći ponešto za sebe, od učenika osnovnih i srednjih škola, pa do studenata historije ili neke srodne nauke - dodao je Berin. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.