ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MAGLAJ Nakon uspješne transplantacije bubrega, Fahira Muminović može piti vodu koliko želi

Konačno novi i bolji dani za 46-godišnjaka

N. BRADARIĆ

24.6.2016

Kada smo, prije mjesec, ispratili Fahira Muminovića (46) na zakazanu transplantaciju bubrega na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, bio je to zabrinut čovjek, pun straha i neizvjesnosti. Sada nas je Fahir dočekao s osmijehom na licu, kao i njegov mlađi brat Vahid, koji mu je darovao bubreg. 

Sretna porodica

Sretni su i ostali članovi porodice, supruga i troje djece, jer on počinje novi život bez dijalize. Fahir i Vahid Muminović (44), poznatiji kao Keza, ratni su vojni invalidi. Naime, 14 puta je ranjen u ratu, ima 80-posto je invalid. I Fahir je narušenog zdravlja, zbog dva srčana udara ima ugrađene stentove. Zato je ova transplantacija bila visokorizična, ali na kraju uspješna.

- Ponovo sam se rodio 25. maja, kada je izvedena operacija. Opušten sam, miran, ne plačem više kao prije. Lijepo se osjećam i poštujem sve što su mi ljekari u Tuzli rekli. Hvala dragom Allahu, ljekarima i mome bratu Vahidu - priča nam sretni Fahir. 

Vahid se nakon operacije vrlo brzo oporavio.

- Kada ga pogledam sada, puno mi srce. I opet bih učinio isto. Sretan sam i zbog njega i njegove porodice. Fahir sada može popiti vode koliko mu srce želi, a ne razmišljati o dijalizi - dodaje Vahid. 

Mnogo uskraćeno 

Zbog dijalize u protekle četiri godine puno toga mu je bilo uskraćeno. Iako zna da sada, također, mora biti oprezan, svjestan je da je život za njega puno bolji. 

- Doktora Trnavčevića prvo sam pitao koliko smijem vode popiti nakon operacije i šta smijem jesti. I sada se nekada uhvatim da se pitam koliko sam vode popio i smijem li još - priča nam kroz smijeh.

Nada se pomoći Ministarstva 

Kako je Fahir Muminović srčani bolesnik, prije transplantacije morao je uraditi koronografiju i platiti je 1.900 KM. Ti troškovi nisu ulazili u troškove transplantacije koje pokriva Zavod zdravstvenog osiguranja. 
 
- Obratio sam se za pomoć, kao mnogo puta do sada, Ministarstvu za boračka pitanja ZDK. Valjda će mi dati pozitivan odgovor. Od naroda niti tražim niti očekujem pomoć, nego od države, za koju smo se borili - naglašava Muminović i dodaje da će za većinu lijekova koje će uzimati nakon operacije morati sam snositi troškove jer su samo dva na esencijalnoj listi.

Zahvalnost ljekarima

I ovaj put Fahir Muminović zahvalio je timu ljekara Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla s dr. Senaidom Trnavčevićem na čelu, Centru za dijalizu Opće bolnice Tešanj, ali i zdravstvenim radnicima maglajskog Doma zdravlja, koji su mu, također, bili i pomoć i podrška.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.