ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

OBRAZOVANJE Medicinske škole i dalje najpopularnije među đacima

Upisi u srednje škole u Maglaju

N. BRADARIĆ

26.6.2016

Ove godine osnovno obrazovanje na području maglajske općine završilo je oko 250 učenika, a prošle sedmice počeli su upisi u srednje škole.

Proveli kampanju

I Gimnazija „Edhem Mulabdić“ i Mješovita srednja škola (MSŠ) provele su kampanju među učenicima završnih razreda škola iz maglajske, ali i susjedne općine Tešanj, odnosno Šija i Matuzića. I dok je u MSŠ-u već izvjesno da će plan upisa biti ispunjen, u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ suočeni su sa stalnim smanjenjem broja učenika, pa je od planirana 72 učenika upisano 48, dakle, tri odjeljenja sa po minimalnim brojem učenika.

Iz godine u godinu smanjuje se broj učenika, čime je ozbiljno dovedeno u pitanje i samostalno funkcioniranje Gimnazije.

- Do sada smo uspijevali sa 12 odjeljenja na nivou škole, što je minimum, samostalno funkcionirati. Svršeni osnovci i dalje najviše upisuju medicinske škole u drugim općinama i saobraćajno-tehničku u MSŠ-u Maglaj, iako statistički podaci govore da nijedan učenik još nije dobio posao. Tvrdim da je Gimnazija kvalitetna škola i odličan osnov za upis bilo kojeg fakulteta. Kako će nam izgledati budućnost zemlje s ovakvom upisnom politikom - pita se Amela Hidić, direktorica Gimnazije.

amela-hidic

Hidić: Kvalitetna škola

Eventualno pripajanje Gimnazije MSŠ-u dovelo bi u pitanje i broj uposlenih.

U Mješovitoj srednjoj školi planiran je upis tri odjeljenja tehničkih i četiri odjeljenja stručnih škola.

Tri odjeljenja

- Planiramo upis tri odjeljenja tehničkih škola, elektrotehničku, ekonomsku i saobraćajnu sa po 24 učenika i četiri kombinirana odjeljenja stručnih škola za zanimanja elektromehaničar-elektroenergetičar, zavarivač-bravar, krojač-frizer, ukupno 162 učenika. Od planiranih sedam, mi već imamo formiranih pet odjeljenja. Najveći interes bio je za Elektrotehničku školu, a prijavljeno je više učenika od planiranog broja. Slobodnih mjesta ima za zanimanja krojač i elektromehaničar-elektroenergetičar - rekao je Ermin Tanković, direktor MSŠ-a.

ermin-tankovic

Tanković: Slobodna mjesta

Mladi bez posla

- Ne znam kako će resorno ministarstvo urediti ovu problematiku, a, ako se budu gledale godine staža, puno mladih profesora moglo bi ostati bez posla. Gimnazija ima dugu tradiciju, puno smo uložili u opremanje škole, posebno nakon poplava, i zbog svega toga bilo bi mi žao da prestanemo samostalno funkcionirati - dodala je Hidić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.