ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Heroji iz Žepča spašavaju unesrećene u udesima

Vatrogasci uvijek spremni da na poziv 123 odgovore zadatku

Autor:R. AGIĆ

30.6.2016

Vatrogasna jedinica Žepče primjer je dobro obučenog i osposobljenog profesionalnog tima, spremnog u svakom trenutku da odgovori izazovima svog poziva. Osim primarnih zadataka u pogledu gašenja požara, žepački vatrogasci puno su više angažirani na spašavanju unesrećenih u saobraćajnim nesrećama.

Česte nesreće

Poznato je, naime, da je magistralni put M-17, koji prolazi kroz općinu Žepče, vrlo rizičan za vožnju pa su saobraćajne nesreće česte na ovoj dionici. Pogotovo su česta pojava u ljetnom periodu i sezoni godišnjih odmora.

Žepački vatrogasci postali su poznati po svojoj hrabrosti, dovitljivosti i spretnosti u spašavanju unesrećenih iz olupina. Samo u posljednja dva mjeseca imali su nekoliko vrlo uspješnih intervencija u kojima su spašeni ljudski životi.

Jedna od posljednjih koju su izveli bila je prije nekoliko dana kada su u saobraćajnoj nesreći u Donjoj Golubinji kod Žepča spašavali vozača firme „Miks Company" iz Kiseljaka, koji se survao kamionom nedaleko od rijeke Bosne. Zbog nepristupačnog terena skoro dva sata, gotovo nadljudskim naporima, vatrogasni tim u sastavu: Mesud Berbić, Željko Minkek, Velid Maličbegović i komadir Stipo Sičanica borio se da spasi ljudski život.

Problem su dodatno pričinjavali probušeni tankovi goriva koje je prijetilo da se zapali.

- Sjekli smo kabinu pazeći da eventualno ne dođe do povrede vozača. Ali najveći problem, uz dosta nepristupačan teren, pričinjavalo nam je vađenje volana, zbog čega je akcija spašavanja trajala dosta dugo. Nakon akcije svi smo bili presretni što smo oslobodili čovjeka, koji je na kraju sam odšetao do kola Hitne pomoći. Ni ljekari nisu mogli vjerovati da je iz takve smrskane kabine čovjek izašao bez težih povreda - kazao nam je vatrogasac Minkek.

Velika uloga

Komandir Sičanica naglašava da, osim osposobljenosti vatrogasaca za ovakve intervencije, veliku ulogu ima i opremljenost tima, koja je u odnosu na ranije godine dosta bolja.

Brusilica, krampa i staro vozilo

Maličbegović se prisjeća vremena kada su od opreme imali brusilicu, krampu i staro vatrogasno vozilo, pa se pomoć, ako je bila kompliciranija intervencija, tražila od kolega iz Maglaja. Priča o herojstvu žepačkih vatrogasaca više nije samo lokalna tema. Ipak, ovi hrabri i skromni ljudi se slažu u jednom, da bi voljeli da ovakvih intervencija bude što manje, ali da su uvijek spremni da na poziv 123 odgovore zadatku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.