ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

MAGLAJ Počeo tradicionalni Festival "Studentsko ljeto"

Promoviranje grada traje 45 godina

N. BRADARIĆ

12.7.2016

U Maglaju se 45. put zavihorila zastava Festivala “Studentsko ljeto”. Srdačno, onako kako to čine više od 40 godina, nešto više od hiljadu Maglajlija prisustvovalo je otvaranju kulturne manifestacije, čija priča počinje 1964. godine. 

Šarena kolona

Posebna atrakcija i ove godine bio je maskenbal za najmlađe stanovnike Maglaja. Vesela i šarena kolona prošetala je ulicama Maglaja, a predvodili su je učenici generacije srednjih i osnovnih škola Vanesa Jusufbašić, Vildana Delić, Zerina Đuhera i Adin Čanić.

- Nad ovim gradom vile su se svakojake magle, dešavalo se puno toga lijepoga i manje lijepoga, ali prošlo je nebrojeno mnogo ljudi koji u svome sjećanju nose ‘'Studentsko ljeto'’ - rekla je na otvaranju Rašida Muhić, direktorica Doma kulture “Edhem Mulabdić”. 

dizanje-zastave4

Zastava se zavihorila 45. put

Čast da ove godine otvori “Studentsko ljeto” i podigne zastavu pripala je Mehmedu Mustabašiću, načelniku općine već 12 godina.

- ''Studentsko ljeto'' traje 45 godina i trajat će još dugo zbog onih koji ga vole. Hvala svima onima koji će ovog ljeta, dok bude trajala ova kulturna manifestacija, promovirati grad Maglaj - rekao je Mustabašić okupljenima. 

Općina Maglaj je i ove godine generalni pokrovitelj festivala.

Učešće mladih 

Dio ceremonije otvaranja bio je Festival “Malo ljeto”, koji ni ove godine nije bio takmičarskog karaktera. Brojnim Maglajlijama predstavili su se mladi i talentirani pjevači iz Maglaja, Zavidovića i Žepča: Melisa Karabegović, Adna Memišević, Lejla Bradarić, Petra Antunović, Nadira Bajraktarević, Sara Osmanhodžić, Emina Topovčić, Ibrahim Ruvić, Sara Kadrić, Ahmed Gračić, Anesa Suljaković, Tea Matijević, Esma Salkanović, Emina Gajdić, Irma Hamzić, Melisa Mahmutagić, Najda Mulalić, Ema Brljak, Vahid Mahmutagić, Naida Fehrić, Ajna Kepić, Delila Huseinbašić, Ena Blitović, Irhad Mahmić, Tarik Šehović, Faris Mulaomerović, Eldar Pezer, Kerim Begović...

U programu su učestvovali i članovi grupe “Albatros” te plesna grupa “Just dance”. Sve izvođače pratili su članovi festivalskog orkestra, a voditelji “Malog ljeta” bili su Emir i Una Hadžizulfić.

Završne večeri u avgustu

U okviru “Studentskog ljeta” održani su i sajamska manifestacija “Maglaj fest 2016”, likovne izložbe, pozorišne predstave, a završne večeri festivala su 12. i 13. avgusta. Na festivalskoj pozornici nastupit će mladi i neafirmirani pjevači zabavne i narodne muzike iz BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Austrije...

Organiziran "Maglaj fest"

Želeći promovirati male privrednike, lokalnu kućnu radinost, ali i gastro ponudu kao važan segment turističke ponude, organiziran je 7. „Maglaj fest 2016“. 

Predstavilo se tridesetak izlagača iz Maglaja, Gračanice, Sarajeva i Doboj-Istoka. Na jednom mjestu okupili su se privrednici, članovi sportskih i udruženja koja neumorno rade na očuvanju gastronomske tradicije maglajskog kraja, vrijedne žene koje se u slobodno vrijeme bave izradom prirodne kozmetike, ručnih radova, ukrasnih predmeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.