ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

VISOKO Na vašaru robu nude trgovci iz cijele BiH

Počeli tradicionalni dani trgovine

Autor:N. SMAJOVIĆ

28.7.2016

Tradicionalna manifestacija Dani trgovine ili popularni visočki vašar, koji se u ovom gradu održava već dugi niz godina i po kojem je Visoko nadaleko poznato, počeo je dan ranije nego što je to običaj, tačnije u utorak, i trajat će sve do 2. avgusta. 

Više štandova

Već prvog dana evidentan je i malo veći broj štandova i izlagača, što su nam potvrdili i iz Općine Visoko, koja je organizator ove manifestacije. 

– Ove godine smo odlučili da Dani trgovine traju dan duže, tačnije da počnu dan ranije. Broj izlagača je veći nego ranijih godina. Ove godine imamo više od 300 izlagača iz cijele BiH, od Brčkog, Prijedora, preko Bugojna, do Visokog – kaže Edina Ferizović iz Službe za društvene djelatnosti Općine.  

Vašar je dio dugogodišnje tradicije Visokog, grada koji je u bivšoj državi bio poznat po trgovini, što je i bila jedna od pretpostavki za građenje vašarske tradicije, koja svake godine u posljednjoj sedmici jula svojim šarenilom preplavi glavne visočke ulice.

Hiljade kupaca, prodavača, ali i radoznalaca posjeti dvije glavne visočke ulice u vrijeme vašara, a najmlađi zabavu pronalaze u zabavnom parku koji je ove godine postavljen ispred KSC „Mladost“. I ponuda je bogata i prilagođena svim građanima, dok je vašar idealna prilika i za mlade da prvi put osjete čari prodaje i zarade.

Prodaja slatkiša

- Radimo prvu godinu na vašaru, ferijalno, pokušavamo skupiti novac za ekskurziju jer smo još srednjoškolci. Prodajemo slatkiše jedne porodične firme u Visokom i prilično nam je zabavno. Vjerujem da je ovo za mlade prava prilika, koja se otvara svake godine i koja iziskuje malo volje i energiju za potražnju posla – kazao nam je Džanin Jamaković. 

Slatkiši i prehrambeni proizvodi, odjeća, obuća, bijela tehnika, igračke sve je to dio ponude i ovogodišnjeg vašara, a neizbježni su pečenje i muzika uživo. 

Dvije glavne gradske ulice bit će poput košnice sve do 2. avgusta ili čuvenog Aliđuna, kada je i posljednji dan vašara.

Mladi "prodaju" ideje

- Radim prvu godinu na vašaru i čini mi se zanimljivim, ima dosta novih ljudi koje upoznajem, što je odlično iskustvo za mene. Ove godine sam uložila svoju ušteđevinu kako bih radila na vašaru i mislim kako je ovo jedna od dobrih prilika da mi, mladi, "prodamo" nove ideje, koje mušterije uvijek pronađu – kazala nam je Almedina Solak, koja ove godine prvi put radi na vašaru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.