ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZAVIDOVIĆI Uživa u sakupljanju rariteta za koje je i emotivno vezan

Neobičan muzej Ismeta Mujanovića

A. MEMIŠEVIĆ

30.7.2016

Ismet Mujanović iz naselja Krivaja kod Zavidovića vlasnik je jedne od najbogatijih zbirki starina na ovim prostorima. Ovakvi predmeti mogu se vidjeti još samo u muzejima ili na fotografijama, a krase veliku prostoriju koju je u šali nazvao muzejom.  

Domaćinski odnos

U prekrasno uređenom, punom biranih detalja dvorištu, na prvi pogled stječe se utisak domaćinskog odnosa prema domu i okućnici. 

- Skupljanje rariteta počelo je sasvim slučajno. Onda dobijete neki nagon da razmjenjujete, tražite ono što vam nedostaje i tako unazad 15 godina. Za većinu predmeta sam  emotivno vezan – ističe Mujanović.

zanimljiv-sank

 Zanimljive starine

Možda je osjećaj za vrijednost predmeta iz nekog davnog vremena stekao i zbog dugogodišnjeg boravka van BiH, naš sagovornik nam kaže kako njegova djeca koja ne borave u našoj zemlji, nisu zainteresirana za njegov hobi.

- Posjedujem siniju iz koje smo kao djeca jeli, porodičnu bešiku, sanduk koji je moj babo nosio u vojsku, srp, fenjere... sve su to predmeti koji imaju neprocjenjivu vrijednost. Nisam brojao primjerke, ali radi se o stotinama - kaže Mujanović. 

U šali dodaje kako mu je supruga Fatima „zabranila“ dalje skupljanje predmeta, jer je ih velika obaveza i posao održavati.

Dolaze gosti

Članice Udruženja žena „Krivaja-Iskra“ dale su sebi u zadatak da očuvaju barem dio tradicije i običaja nekadašnjeg vremena. U prijateljskim su odnosima s Mujanovićima pa nerijetko i same dovedu goste u obilazak sobe sa starinama. 

Fatima i Ismet Mujanović kažu u šali da jedino njima mogu ostaviti svoje „blago“.

Lično zadovoljstvo
 
„Muzej“ nerijetko posjećuju zainteresirani, iako nije tipa javnog dobra, a osnovna namjena ovog prostora Mujanovića je ipak lično zadovoljstvo i mjesto druženja s porodicom i prijateljima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.