ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Poboljšanje vodosnabdijevanja, sanacija stadiona

Realizacija dva projekta u maglajskoj MZ Kosova

N.Br.

5.8.2016

Ovih dana počet će realizacija treće faze jednog od strateških projekata u MZ Kosova, a to je vodosnabdijevanje područja Gornje Kosove, gdje mještani decenijama muku muče s nedostatkom vode, posebno tokom ljetnih mjeseci.

Potpisivanje ugovora

Do sada je u projekt vodosnabdijevanja Gornje Kosove uloženo oko 350.000 KM, a osim mještana, realizaciju projekta pomogla je lokalna te viši nivoi vlasti. Sama treća faza vrijedna je 80.000 KM. Normalno snabdijevanje vodom, okončanjem projekta, imalo bi 70 domaćinstava, ali kapaciteti su takvi da bi zadovoljili potrebe i drugih područja osim Gornje Kosove.

projekt-vodovod

Problem s nedostatkom vode

- Ono što je najvažnije jeste da je voda zdravstveno ispravna, a to su pokazale i analize Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Nakon tri godine imamo situaciju da ulazimo u završnu fazu, a sredinom avgusta potpisujemo ugovor s firmom „Hajdić“ o nastavku projekta. Da bi se došlo do konačnog cilja trebalo je savladati dosta prepreka i administrativnih barijera, ali mi smo bili odlučni da projekt privedemo kraju - istakao je Enes Sejmenović, predsjednik Vijeća MZ Kosova.

enes-sejmenovic

Sejmenović: Završna faza

Već je podnesen zahtjev za tehnički prijem dijela izgrađenog vodovoda, a u planu je i probno puštanje u rad.

Uređenje stadiona

Nekoliko stotina hiljada maraka vrijedan je i projekt rekonstrukcije stadiona Grabovac koji je domaći teren NK VIS. Nešto ranije, osigurano je navodnjavanje terena, pa će i nogometašima biti puno lakše pred početak nove sezone takmičenja u Nogometnoj ligi ZDK.

- Naredne godine trebali bi početi s faznim preuređenjem stadiona, a u planu je izgradnja novih klupskih prostorija s poslovnim prostorima, uređenje terena i tribina. Planiramo se za pomoć obratiti i NSBiH jer projekt zadovoljava sve standarde UEFA-e - dodao je Sejmenović.


 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.