ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Održana "Pekijada 2016" u Oćeviji kod Vareša

Učestvovalo 20 ekipa, domaćini najuspješniji

S. MILUNIĆ

10.8.2016

U Oćeviji u općini Vareš održana je “Pekijada -2016”. U ovoj gastro turističkoj manifestaciji učestvovalo je 20 ekipe iz naša zemlje te Hrvatske, Srbije i Slovenije, pa je tako ''Pekijada'' promovirana kao međunarodna.

Ekipe su imale dva sata za pripremu ukusnog jela ispod peke. Organizatori su se potrudili osigurati svakoj takmičarskoj ekipi ložište, ugalj, meso i povrće u jednakim količinama, a ekipe su mogle dodavati svoje tajne sastojke za što bolji ukus. 

Kako je vrijeme odmicalo, tako su se na prekrasno uređenom prostoru širili raznovrsni mirisi, a ugodna muzika uz šum planinskog potoka stvorili su nezaboravan ugođaj posjetiocima, koji su za ovu priliku došli iz raznih krajeva BiH, susjednih država, ali i prekookeanskih zemalja.

promovirani-proizvodi-vares

Prilika za promoviranje vareških proizvoda

Stručni žiri koji je predvodio Hamid Kurjaković, član Udruženja kuhara BiH, imao je veoma težak zadatak, iako je na početku takmičenja naglasio da su svi učesnici pobjednici. Ocjenjivali su okus, miris i vizuelni izgled svakog jela.

Na kraju je ipak neko morao pobijediti. Najbolju peku, prema ocjeni stručnog žirija, imala je ekipa JKP “Vareš”, drugo mjesto pripalo je Lovačkom društvu Doboj-Jug, dok je treće mjesto osvojila ekipa diskoteke “City” iz Vareša. Svi sponzori i donatori dobili su prigodne zahvalnice, a pobjedničkim ekipama pripale su oćevske peke iz majdana Jozeljić, Gogić i Vijačkić.

Ideja organizatora

Ideja da se ova manifestacija održi na ovoj lokaciji potekla je od organizatora Mjesne zajednice Oćevija, koji u svojim majdanima na vodeni pogon prave peke nekoliko stoljeća na isti način.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.