ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA Hiljade vjernika klanjalo bajram-namaz (FOTO)

Centralna bajramska svečanost održana u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji

A. Mujkić

12.9.2016

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka zeničkog održana je jutros u Sultan Ahmedovoj - Čaršijskoj džamiji, a prisustvovalo joj je više od hiljadu vjernika.

Sabah namaz vodio je hfz. Enes ef. Beganović, nakon čega je bajram-namaz klanjao i bajramsku hutbu održao muftija zenički dr. Ejub ef. Dautović.

Dautović je ukazao na značaj hadža i kurbana.

- Hvala Allahu dž.š., Gospodaru svjetova na daru islama, Kur'ana, hadža i Kurban-bajrama. Kurban-bajram je veliki praznik za sve muslimane koji nam treba biti vodilja da se međusobno poštujemo i uvažavamo. Ovo su dani Kurban-bajrama, u kojima prinosimo žrtvu kao znak odanosti Stvoritelju i zahvale njemu, koji je kurbanom iskupio život Ibrahimovog djeteta Ismaila -  rekao je između ostalog Dautović.

Podsjetio je na značaj školovanja i ukazao na problem kojeg povratnici u manji bh. entitet imaju sa nepriznavanjem svog bosanskog jezika. Čestitao je učenicima i studentima, kao i njihovim učiteljima i profesorima početak nove školske godine.

Tradicionalno je u haremu Čaršijske džamije zaklan kurban za šehide i vakife Muftiluka zeničkog.

U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Zenica organizovan je prijem povodom Kurban-bajrama. Drugog dana Kurban-bajrama planirano je da Kazneno-popravni zavod Zenica posjete delegacije Ureda muftije i Medžlisa IZ Zenica.

Nakon toga, u atriju Medžlisa IZ Zenica održat će se bajramski prijem za predstavnike vjerskog, političkog, kulturnog i društvenog života.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.