ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

POSJETE Naš cilj je izvesti mlade na pravi put!

U zeničkom Đačkom domu boravi 115 učenika

D. PAŠALIĆ

15.9.2016

Tinejdžerski život nije jednostavan, naročito ako zbog školovanja učenici odluče otići u drugi grad. Daleko od roditelja, uče o samostalnosti i odgovornosti, a istovremeno se bore sa školskim obavezama.

Pet paviljona

Još od 1959. godine Đački dom u Zenici predstavlja ustanovu od posebnog društvenog značaja, u kojoj se obavljaju odgoj, obrazovanje, smještaj i ishrana učenika srednjih škola.

Dom se sastoji od pet paviljona, tri za žene i dva za muškarce, u kojem borave učenici koji u mjestima gdje žive nemaju škole koje bi voljeli pohađati.

Prema riječima direktora Harisa Berbića, kapacitet doma je 135 mjesta, u njemu trenutno boravi 115 učenika iz Kaknja, Zavidovića, Travnika, Žepča, Ključa i drugih bh. gradova.

- S obzirom na to da još imamo slobodnih kapaciteta, konkurs za popunu mjesta je i dalje otvoren. Najviše učenika, njih 74, pohađa Medicinsku školu, zatim Muzičku, Prvu i Drugu gimnaziju, Tehničku i druge škole - pojašnjava Berbić.

Boravak u domu košta 187 KM za učenike redovnih škola, dok djeca s posebnim potrebama plaćaju 355 KM. Njihove troškove uglavnom snose centri za socijalni rad.

Najljepše doba

Dom raspolaže sa 50 spavaonica, domskim restoranom i kuhinjom, gdje se svaki dan spremaju svježi obroci, četiri TV sale, stonoteniskom salom, informatičkim kabinetom, moderno uređenim dnevnim boravkom i učionicom.

Berbić je posebno ponosan na učenike koji su izrasli u visokoobrazovane ljude, što im pričinjava veliku čast, a koji ih rado i posjete.

- Ovdje su proveli najljepše doba svog života, tako nam kažu, što nas posebno raduje. Svrate nam veoma često, raduje nas njihov uspjeh, jer naš cilj je izvesti mlade ljude na pravi put - kaže Berbić. 

 

Zadovoljne Emina i Najla 

Već četiri godine, daleko od svoje porodice, u domu je smještena Emina Jašić iz Maglaja, koja je zadovoljna uvjetima. Dan u domu provodi uglavnom s knjigom, ali nađe vremena i za slobodne aktivnosti.

- Idem u Medicinsku školu i nastojim što više vremena provesti kvalitetno, odnosno, učeći. Dosta je lakše jer i moja cimerka Najla ide u istu školu, pa se međusobno pomažemo - kaže Emina. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.