ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Kraljeva Sutjeska: Restauracija crkve u samostanu

Nakon fasade bit će vraćen prvobitni izgled i ljepota

A. MUJKIĆ

20.9.2016

Crkva u samostanu Kraljeva Sutjeska uskoro će poprimiti još ljepši izgled. Rekonstrukcija, odnosno njena restauracija, koja traje već skoro dvije godine, bit će završena do kraja ove godine. Gvardijan i župnik Željko Brkić potvrdio je za ''Avaz'' da je u toku treća faza radova sanacije nadzemnog dijela konstrukcije samostanske crkve.

Najveći problem

Izradom nove fasade bit će zaštićena konstrukcija od ulaska vode u zidove i vraćena izvorna ljepota crkve.

- U prvoj fazi sanirani su temelji crkve s obzirom na to da su nam pukotine koje su se pojavile predstavljale najveći problem. Urađena je drenaža, pokupljene su vode i kanalisane, nakon čega se moglo pristupiti radovima na nadzemnom dijelu. Prošle godine napravljen je novi krov i sada smo u fazi izrade fasade, nakon čega će crkva dobiti svoj prvobitni izgled i ljepotu - kaže gvardijan Brkić, koji je prije dva mjeseca na ovoj dužnosti naslijedio fra Zorana Jakovića.

zeljko-brkic-gvardijan

Gvardijan Brkić: Podrška domaćih ljudi

Rekonstrukciju crkve najvećim je dijelom finansirala Vlada Republike Hrvatske, a značajna sredstva dali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Općina Kakanj. 

- Bez pomoći i podrške domaćih ljudi iz Kraljeve Sutjeske, Haljinića i drugih kakanjskih naselja, a koji su danas rasuti diljem svijeta, bilo bi nemoguće ovo uraditi. Oni zaista imaju veliki osjećaj prema svome rodnom kraju i, osim materijalne pomoći, još više nam znači njihova pripadnost ovom kraju - dodaje gvardijan Brkić.

Prvobitno stanje

Crkva je građena od 1906. do 1908. godine. Zub vremena dobro je nagrizao.

- Enterijer ima svoj vijek trajanja i pukotine koje su se pojavile značajno su ga oštetile. Sve su to restauratorski radovi koji su potrebni da bi se stanje dovelo u prvobitno, onako kako je to uradio italijanski slikar - zaključuje gvardijan.

Obnovljeni zvonici

Ranije su obnovljeni zvonici, kao i restauracija tri sata koji sada ponovo pokazuju tačno vrijeme. A vrijeme u Kraljevoj Sutjesci, nažalost, ne radi za narod ovog kraja. Njega je sve manje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.