ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

BNP Zenica: Svečano pušten u rad lift za osobe s invaliditetom

Uklonjena višedecenijska barijera

D. PAŠALIĆ

20.9.2016

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas su svečano pušteni u rad i otvoreni lift i pomoćne prostorije namijenjene osobama sa invaliditetom.

Zvanično otvorenju ispred glavnog ulaza u zgradu zeničkog pozorišta (bočna kula na strani objekta Gradske kafane, op.a.) prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici Udruženja paraplegičara i osoba oboljelih od dječije paralize ZDK i Gradske uprave, ministri te Miralem Galijašević, premijer ZDK.

U okviru Glavnog projekta rekonstrukcije i adaptacije ugradnje lifta i toaleta za osobe sa invaliditetom u dijelu objekta pozorišta konačno je, zahvaljujući saradnji sa partnerima i pokroviteljima, uspješno uklonjena višedecenijska barijera koja je tom dijelu publike zeničkog teatra onemogućavala pristup u zgradu Pozorišta i pozorišne dvorane.

- Javna ustanova Bosansko narodno pozorište Zenica i Udruženje građana paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica su u saradnji sa Udruženjem ratnih vojnih invalida i paraplegičara ZDK, kao partnerom projekta, realizirali projekat finasiran budžetskim sredstvima Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice, uz podršku Helsinškog parlamenta građana i projekta Europske Unije pod nazivom „Zenica - grad kulture za sve“, koji je za cilj imao konačno rješavanje pitanja omogućavanja pristupačnosti zgradi BNP Zenica osobama sa invaliditetom - pojasnio je Hazim Begagić, direktor pozorišta.

On je dodao kako će u narednom periodu raditi na iznalaženju rješenja da osobe sa invaliditetom ne budu osuđene na gledanje sadržaja iz zadnjeg reda, nego da tehnički omoguće prisutp svim redovima.

Nakon zvaničnog otvorenja i presijecanja vrpce, upriličen je i koktel u Gornjem foajeu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.