ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Zenica: Nova sezona grijanja počinje 15. oktobra

Za 13.760 stanova i 535 poslovnih prostora

D. PAŠALIĆ

24.9.2016

U Zenici se završavaju pripreme za predstojeću sezonu grijanja 2016./2017. godine, koja, kao i prethodnih godina, počinje 15. oktobra. 

Kako je kazao Elvir Bošnjak, tehnički direktor JP ''Grijanje'', u pauzi između dvije sezone izvršene su pripremne radnje i rekonstrukcije da bi sezonu grijanja dočekali što spremnije. Topli radijatori bit će u 13.760 stanova te 535 poslovnih prostora. 

Hladne probe

- Pri kraju smo priprema na rekonstrukciji i revitalizaciji naših postrojenja. Planiramo 30. septembra završiti sve aktivnosti koje su planirane u međusezoni - kaže Bošnjak. 

Za hladnu probu, u dogovoru s isporučiocem toplinske energije, bit će spremni već od 3. oktobra. Ipak, građani će na vrijeme biti obaviješteni da obrate pažnju na svoje instalacije.

Nova sezona krenut će, prema uobičajenom terminu, 15. oktobra, međutim, ona bi mogla početi ranije ukoliko jutarnje temperature budu iste kao prethodnih dana.

- U dogovoru s isporučiocem, moguće je da krenemo ranije ako jutarnje temperature i narednih dana budu niske - najavio je Bošnjak.

Zvanično će sezona trajati od 15. oktobra do 15. aprila, dakle, šest mjeseci. Iz „Grijanja“ su kazali da do skraćenja neće doći, nego je moguće da produže sezonu.

Cijene iste

Cijene grijanja ostat će na nivou prošlogodišnjih, a, shodno tekućim dogovorima s ''ArcelorMittalom'', u ''Grijanju'' su dobili obećanje da će sezona biti uredna.

- Dobili smo obećanje, tako da ne bi trebalo biti strahovanja građana za stanje kotlovskih postrojenja u ''ArcelorMittalu'' - ističe Bošnjak.

U novoj sezoni na distributivnoj mreži JP ''Grijanje'' bit će 13.760 stanova te 535 poslovnih prostora kojima se isporučuje grijanje.

Građani strahuju

Zeničanin Jovo Pavlović nema pretjeranih očekivanja od predstojeće sezone.

- Šta očekivati od starih postrojenja? Mislim da ćemo opet svjedočiti novim kvarovima - kaže Pavlović.

jovo-pavlovic

Pavlović: Novi kvarovi

Zbog čestih kvarova tokom grijne sezone Derviša Imamović isključila je grijanje.

- Svake godine grijanje je sve lošije. Dajemo novac nizašta. Zbog toga sam isključila grijanje i grijem se na struju - ističe Imamović.

dervisa-imamovic

Imamović: Sve lošije

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.