ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Maglaj: Otvoren Spomen-park "Velika kuća"

Sjećanje na 57 nevino stradale djece u ratu

N. BRADARIĆ

29.10.2016

Povodom 29. oktobra, Dana civilnih žrtava rata općine Maglaj i Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), otvoren je Spomen-park „Velika kuća“, izgrađen u znak sjećanja na 57 ubijene djece Maglaja tokom godina agresije. 

Otvaranju su prisustvovale porodice civilnih žrtava rada, građani, učenici, djeca iz predškolskih ustanova te predstavnici društveno-političkog, privrednog, vjerskog i kulturnog života Maglaja i ZDK.

otvaranje-vrpca

S jučerašnjeg otvaranja

Prekinuti snovi

Granata ispaljena s agresorskih položaja 29. oktobra 1993. godine ispred objekta solitera prekinula je živote i snove 15 Maglajlija, od kojih su četvero bila djeca. Poginuli su ispred pumpe za vodu.

Ranjeno je tada 15 osoba. Bilo je to u vrijeme kada je Maglaj bio u totalnom okruženju. Tokom agresije u Maglaju je ubijeno 210 civila, od toga 57 djece mlađe od 18 godina. Najmlađa žrtva imala je samo dvije godine. Adem Bilić tokom rata izgubio je sestre bliznakinje Eminu i Edinu. 

Poginule su na Ošvama 7. oktobra 1993. godine, tokom akcije „Padobran“, boreći se za paket hrane da bi preživjele. Imale su samo 14 godina. 

- Spomen-park nosi velike poruke, jedna je okrenuta ka prošlosti, a veći dio ka budućnosti. To je naša poruka. Bez obzira na prošlost i teška stradanja naših najmilijih, mi hoćemo da gradimo ljepšu budućnost za našu djecu - rekao nam je Bilić.

bilic4

Bilić: Velike poruke

Idejno rješenje za „Veliku kuću“ potpisuju arhitektica Vedina Babahmetović i studio ENTASIS, a projektanti su arhitekta Jasmin Halilović i firma ''Still Projekt''.

Vrijednost projekta je nešto više od 100.000 KM, uloženo je 80.000 KM, a ostalo su donacije. 

Položili cvijeće

- Svi smo danas posebno emotivni, sretni i tužni. Drago mi je da u Maglaju sada postoji mjesto koje će trajno podsjećati na naše najmilije - rekao je Jasmin Insanić, predsjednik UO Udruženja CŽR Maglaj. 

Učenici osnovnih i srednjih škola, njih 57, položilo je cvijeće pored tabli na kojima su ispisana imena ubijene djece.

insanic4

Insanić: Sretni i tužni

Plakete Galijaševiću

Od samog početka realizacije projekta Udruženje CŽR Maglaj imalo je veliku podršku premijera ZDK Miralema Galijaševića. Njemu su uručene plakete Saveza CŽR ZDK i Udruženja CŽR Maglaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.