ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Godišnje bude i do 5.000 posjeta, u ponudi četiri stalne postavke

U Zavičajnom muzeju zadovoljni realiziranim u 2016.

N. SMAJOVIĆ

15.1.2017

Zavičajni muzej Visoko je i prošle godine bio mjesto na kojem su organizirane brojne izložbe i promocije, a ova ustanova trenutno ima i četiri stalne postavke. Trenutno ima četvero zaposlenih i dva pripravnika.

Stalne postavke

– Iako još nemamo stalnu postavku koja bi obuhvatila sve historijske periode i sve zbirke, možemo se pohvaliti sa četiri stalne postavke koje imamo. Postavka „Srednjovjekovna bosanska pismenost“, te lapidarij s brojnim kamenim ulomcima i predmetima su ono što naši posjetioci mogu vidjeti, a osim toga, imamo i još dvije stalne postavke: u Kulturnom centru „Altindag“ je „Otpor agresiji 92.-95.“, te depadans u Goduši u kojem je predstavljen čibugdžijski zanat – kazala nam je v. d. direktorice Đenana Ganić.

Muzej svake godine bilježi između 3.000 i 5.000 posjeta, koje uključuju školske, posjete turista, te lokalnog stanovništva, što je sasvim solidna brojka iako bi uvijek moglo biti i bolje. 

– Zadovoljni smo posjetama, posebno škola s područja naše općine, a u posljednje vrijeme imamo sve više organiziranih posjeta škola iz drugih gradova, koje u sklopu posjeta Visokom obiđu i naš muzej. Cijene se kreću od 2 KM za odrasle, jedne KM za studente, dok je cijena posjete školaraca simbolična i iznosi pola marke  – ističe Ganić. 

Mnogo toga je u planu i za ovu godinu, a među projektima se ističu nastavak arheoloških istraživanja u Muhašinovićima i na Čajangradu, kao i sanacija nekropole stećaka u Radovlju. 

Odabir predmeta

– Cilj za ovu godinu je i formiranje stalne postavke trajnog karaktera, međutim, mnogo toga zavisi od sredstava. Trenutno vršimo odabir predmeta za tu postavku. U planu je i formiranje muzeja kožarstva, a projekt bi trebao ući i u strategiju razvoja turizma općine, a radi se o nečem veoma potrebnom Visokom, posebno zbog tradicije kožarstva po kojoj je Visoko i prepoznatljivo – kazala nam je Ganić. 

Saradnja s Kakanjcima

Ganić ističe i sve bolju međumuzejsku saradnju. To se u posljednje vrijeme odnosi i na intenzivnu saradnju s Muzejom Kaknja, kojem je ustupljeno 37 predmeta za arheološku zbirku i postavku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.