ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

Hotel "Internacional": 31 radnik koji je tužio firmu nije dobio plaću, ostali jesu

Uposlenici u Zenici traže svoja prava

E. DRAGUNIĆ

19.1.2017

Uposlenicima hotela „Internacional“ u Zenici, koji posluje u okviru preduzeća „Željezara'' Zenica, već 16 godina nije uplaćen radni staž, a posljednju plaću primili su u julu prošle godine. Ovo nam je rekao Zijad Strika, jedan od uposlenika koji je, zajedno s još 30 svojih kolega, zbog svega ovoga, podnio tužbu protiv odgovornih u „Željezari“.

Teško stanje

Prošle sedmice, kako kaže, svi su dobili plaću za juli 2016., osim njih koji su pokrenuli tužbu. Oni su ogorčeni i od Uprave traže isplatu. Naša ekipa posjetila ih je jučer u „Internacionalu“, gdje su se dogovarali šta će dalje poduzimati. 

- U ovom hotelu radim 36 godina, a stanje nikad nije bilo teže. Isključeno nam je grijanje, gostiju nema, smrzavamo se, a evo ne daju nam ni plaću. Tražimo svoja prava kao i svi drugi. Nas 31, koji smo tužili firmu, nismo dobili plaće, a svi ostali jesu. To je klasični mobing nad nama - kaže Strika.

Ogorčeni radnici ističu da nemaju podršku ni Sindikata te da su ostali sami u borbi za svoja prava.

Više od 31 godinu u hotelu radi i Bahrija Alihodžić. Ranije je bila na mjestu vođe smjene kuhara, a nedavno je dobila rješenje da je samo kuhar.

- Kad smo tužili firmu, to je došlo do našeg generalnog direktora Safeta Berbića. On nas je pozvao na sastanak i rekao da će nam ukinuti plaću. Kao, ne možete dvaput naplatiti jednu te istu plaću, dobit ćete na tužbi. To je bilo njegovo objašnjenje. I sad kad su sve kolege u „Željezari, njih oko 400, dobili plaće, mi nismo - govori Alihodžić.

Bez komentara

Iako smo jučer u više navrata pokušavali dobiti komentar iz „Željezare“ od direktora Safeta Berbića, ipak nismo uspjeli. Rekao nam je da on ne može komentirati, ali da to može Hajrudin Mehić, koji u vrijeme našeg poziva nije bio u firmi.

Pismena garancija

Jedan od onih koji nisu dobili plaću je i Hidajet Čolaković, koji je zaposlen u Službi ishrana, koja, također, posluje u okviru „Željezare“. I iz ove službe 22 radnika je tužilo firmu, a ni oni nisu dobili prošle sedmice plaću.

hidajet-colakovic

Čolaković: Želimo raditi

- Od 2008. sam zaposlen. Mi više nikome ne vjerujemo. Tražimo da nam pismeno daju garanciju da će plaće biti isplaćene u roku dva-tri mjeseca. Mi želimo raditi i samo tražimo ono što smo zaradili - kaže Čolaković.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.